BG | EN

Природозащитници искат съдиите по делото за Пирин да бъдат избрани прозрачно и публично

Снимка: blagoevgrad-news.com

Публичен избор на петчленния състав на Върховния административен съд, който ще вземе окончателното решение за Пирин, искат от коалиция „За да остане природа в България“. Еколозите се обръщат за тази прозрачна процедура към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС), пише в съобщението на коалицията до медиите в последния ден от законовия 14-дневен срок, който решението на тричленен състав на съда може да бъде обжалвано.

Еколозите, които в изявление преди седмица призоваха правителството да не обжалва решението на съда, припомнят, че разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им. В приетата от ВСС „единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата“ правомощието за разпределение на делата обаче е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол върху осъществяването. Така често се твърди, че съставите са манипулирани, пишат от „За да остане природа в България“.

Коалицията настоява да не бъде поставено под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, за да не бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни. „Затова отправяме искане до ВСС и председателя на ВАС да организират публично разпределение на делото, като всички членове на състава да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти и IT експерти“, предлагат еколозите.

Природозащитниците припомнят, че решението за подобна мярка не би било прецедент, тъй като подобно решение е било взето по едно от делата срещу Цветан Цветанов за отказано използване на специални разузнавателни средства.

Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи е ратифицирана от България и съгласно чл. 5 ал. 4 от Конституцията на Република България е част от вътрешното право и има предимство пред нормите на националното ни право, които ѝ противоречат. Член 6 на Конвенцията гарантира правото на справедлив съдебен процес, което право включва разглеждането на делата от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона, припомнят природозащитниците.

Към момента не е ясно категорично дали правителството ще обжалва решението на тричленния състав на съда, но според „За да остане природа в България“, е имало изявления на негови представители в тази посока.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините