BG | EN

Приключи процесът по обезвреждане на цистерните със серовъглерод, съхраняван над 20 г. във Враца

Снимка: „Зов нюз“

Приключи третият – последен етап от обезвреждането на останалото количество серовъглерод на площадката на „Камибо“ ООД – ТП „Хименерго“ във Враца, съобщиха от областната администрация във Враца.

Технологията по обезвреждането на серовъглерода, включваща третиране на цистерните по безопасен и ефективен начин е приложена при спазване на необходимите мерки за противопожарна безопасност и при извършване на съответните лабораторни анализи, докладва Емил Иванов, управител на фирмата, изпълняваща всички дейности по неутрализацията на серовъглерода- „Балкан Ресурс“ ЕООД.

След извършените дейности по обезвреждане на отпадната вода от басейните, в която са се съхранявали цистерните със серовъглерод, неутрализацията на серовъглерода в цистерните и премахване на  самите цистерни, предстои окончателно унищожаване на площадката с басейните в срок до 1 месец, е станало ясно още на среща при областния управител, в която са участвали представители на всички ангажирани институции.

Вече не съществува опасност за здравето и живота на  жителите от областния център, уверява губернаторът Георги Митов, който е благодарил на всички ангажирани страни, участвали в обезвреждането на токсичния химикал и премахването на цистерните.

За процеса по изнасяне на сероводорода – тук

Над 110 тона серовъглерод се превърнаха в заплаха за гражданите, след като се оказа, че повече от 20 години са били съхранявани на площадката на бившия завод „Химко“.

В свое разследване, излъчено на 17 май 2019 г., телевизия bTV разкри, че химичното вещество се съхранява в резервоари, потопени във водни басейни и въпреки, че всяка година трябва да се прави профилактика на резервоарите, това не се случвало вече повече от 15 години. Според изнесените в разследването данни, фирмата „Камибо“ ООД в Търговския регистър била свързана с името на депутата Станислав Попов (ГЕРБ).

Съхраняването на опасния химикал при установените условия крие опасност за населението, се разбра още от разследването. Само няколко дни след излъчването беше съобщено, че собственикът на фирмата започнал спешни преговори за изнасянето на веществото от Враца.

Опасният химикал беше извозен от площадката и после се пристъпи и към евакуация на контейнерите, в които се съхранява. Процесът по обезопасяването на района продължи няколко години.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините