BG | EN

Призрачни павилиони на ключови места в Бургас останаха от „Лафка“ две години след затварянето им

Снимка: Петя Михова

Павилионите на „Лафка“ стоят заключени и с катинари в Бургас от около две години.

Тези обекти се намират на едни от най-ключовите и апетитни места в града. Сега обаче не само са затворени, но и част от тях са със занемарен външен вид. Защо не са премахнати, след като „Лафка“ обяви, че спира дейността си? Много просто, защото все още фирмите, които са сключили договор да ги стопанисват, плащат и наем.

В самото начало павилионите представляваха вестникарски будки, в които се продаваха още цигари, напитки и пакетирани храни. След това те се превърнаха в основни места за продажба на търкащите се талони и други хазартни игри.

През февруари 2020 г. „Лафка маркет“ АД официално обяви, че прекратява дейността си заради одържавяването на лотариите. В съобщение от ръководството на фирмата тогава се посочваше, че: „Влезлите в сила на 22 февруари нови законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол, водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на Lafka и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството“. И така много от обектите в цялата страна бяха затворени.

От Община Бургас посочват, че в града много от обектите на „Лафка“ са премахнати доброволно. „Останалите са разположени на позиции по одобрена годишна схема за преместваемите обекти за 2022 година. Те имат действащи разрешения за поставяне и за тях се плащат дължимите наемни такси. Включително е платена и тази за месец октомври. Поради тази причина към момента няма основание за тяхното премахване. Ако се стигне до такова, то ще е за сметка на фирмата. Ако тя откаже, следва принудително премахване от страна на Общината, която би потърсила изразходените средства по съдебен път“, допълват от местната администрация.

От самото начало павилионите, които са около 20 в Бургас, се стопанисват от фирмите „Боби прес“ ООД и „МТ РИЪЛ ПРОПЪРТИС“ АД. Обектите на първата се намират на общински терени, а на втората са върху частни, поясниха от местната администрация. Тези фирми обаче са свързани една с друга, тъй като „МТ РИЪЛ ПРОПЪРТИС“ АД е собственик на половината капитал на „БОБИ ПРЕС“.

Интересно е, че от 2021 г. „Лафка маркет“ АД я няма, но със същия ЕИК в Търговския регистър продължава да е вписано „МТ РИЪЛ ПРОПЪРТИС“.

Според финансовите отчети на „Боби прес“ ООД пък през 2019 г., година преди „Лафка Маркет“ да прекрати дейността си, „Боби прес“ отчита оборот от 6,315,000 лв.

От Община Бургас посочват, че понастоящем няма проявен интерес от други фирми към заетите от тези павилиони площи в града.

Подобно е и мнението на Николай Димитров от Асоциацията в защита на дребния и средния бизнес. През 2019 г. три текста от наредбата, по която се отдават обекти в Бургас, бяха оспорени от браншовите организации на бизнесмените, които развиват павилиона търговия.

„В Бургас много трудно върви всякакъв бизнес. Жалко е, че на апетитни, добри позиции, които бяха стопанисвани години наред от хора, които ги бяха разработили, те се настаниха наготово. Един бизнес не става печеливш веднага. За него се изисква време. Тези търговци съответно се преориентираха към други дейности. Няма работа. Бургас, за съжаление, много отдавна е спрял да се развива като град на възможността“,  допълни Димитров.

Според него, над 150 фирми, занимаващи се с подобна дейност в Бургас, са се преориентирали към друг вид бизнес. „На първо място, наемите за подобни обекти в Бургас са най-високи в държавата. Включително и в София не са такива. Градът в последните няколко години се разви като една лятна туристическа дестинация и всичко е свързано само с летния туризъм. Не е вината само от страна на Общината и администрацията, много са факторите, които влияят на това. Включително и на държавно ниво. На първо място трябва да се преосмисли политиката и стратегията на Община Бургас за такива малки временни обекти. Да се актуализират цените в по-ниски“, посочи той.

Димитров допълни, че бюрокрацията също трябва да се намали. Той посочи като пример, че при създаването на подобен малък обект от 10 – 15 кв. м., само за изготвянето на документите са необходими между 3000 – 4000 лв. Всяка година се оказва, че има повече свободни обекти, отколкото фирми, които желаят да ги заемат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Петя Михова
Завършила е бакалавърска степен по „Културология”, както и две магистратури – по „Вътрешнополитическа журналистика” и „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси” в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. започва стаж в регионалния сайт „Gramofona.com”, след това работи в Радио „Фокус” – Бургас. От края на 2016 г. е репортер и водещ на новини в „Радио Бургас“. Тя постига най-добър резултат в „БНР – Академия 2018” с фичъра си „Далече от затвора”. През същата година е класирана в челната тройка на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ за материала си „Саниран блок в Бургас протече след по-малко от година“.

Още от автора

ПП – ДБ още обсъждат възможност за общ кандидат кмет на Бургас

Коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ трябва има общ кандидат за кмет на Бургас. Това коментира бургаският депутат Димитър Найденов. В момента той е издигнат от Инициативен комитет и се очакваше да бъде подкрепен от ДБ.

Общинският съвет в Бургас одобри разсрочване на задълженията на концесионера на подземния паркинг

Общинският съвет в Бургас одобри разсрочване на задължения в размер на близо половин милион лева на концесионера на един от най-големите подземни паркинги в центъра на Бургас - под площад „Св.Св. Кирил и Методий“.

Служител на ръководна позиция в Община Несебър е задържаният за купуване на гласове в Бургаско

В хода на проведените процесуално –следствени действия, е установена и иззета сумата от 185 000 евро и 25 000 лв.

Още за новините

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.

Ново повишение на заплатите на кметовете на общини ще влезе в сила със задна дата

Кметовете на общини ще получат като бонус в края на мандата си ново увеличение на заплатите. Размерът на индивидуалните им основни месечни възнаграждения се увеличава само два месеца, след като те вече бяха повишени през ноември 2022 година.