BG | EN

Пречиствателна станция замърси река в Пловдивско

Кадър от откриването на Пречиствателната станция преди местните избори през 2015 г., Снимка: Община Кричим
Откриването на пречиствателната станция преди местните избори през 2015 г.
Снимка: Община Кричим

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Повдив съобщи за замърсяване на Стара река в района на Ново село. Сигналът, че реката има необичаен тъмносин цвят и специфична миризма, а във водоем до селото има и измряла риба е подаден от граждани на зеления телефон на пловдивската инспекция.

Инспекторите от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (РЛ – Пловдив) са установили, че замърсяването започвало след заустване на отпадъчните води от пречиствателната станция за отпадни води в Кричим.
При проверката на пречиствателната станция е било констатирано, че тя работи с нарушен технологичен режим.

В точката на заустване водата била видимо непречистена и с неприятен мирис.

Взети са проби за анализ на отпадъчната вода. Експертите на РИОСВ са дали предписания на „ВиК“ ЕООД в качеството му на оператор на пречиствателната станция и на община Кричим, като собственик на обекта и титуляр на разрешително за ползване на воден обект, да предприемат спешни действия за отстраняване на причините, довели до нарушаване работата на пречиствателната станция и въвеждането ѝ в нормална експлоатация, се посочва в съобщението на РИОСВ – Пловдив. 

Пак според информацията на инспекцията, в едномесечен срок двете институции трябва да уведомят директора на РИОСВ – Пловдив за предприетите действия за разрешаване на възникналия проблем.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините