Преустановена е дейността на две оранжерии за отглеждане на растения от рода на конопа във Варненско 

Снимки: пресцентър Апелативна прокуратура – Варна

Във Варненска област е преустановена дейността на две оранжерии за отглеждане на растения от рода на конопа, които са били оборудвани със специални системи за контрол на влажността и температурата, вентилатори, лампи и напоителни системи, съобщиха на брифинг представители на прокуратурата и полицията.

Разкритието е направено в рамките на т.нар. акция“бяло“, която се проведе вчера в цялата страна и е в резултат от съвместните действия на прокуратурата и полицията. Двадесет и двама души са привлечени към наказателна отговорност във връзка с разследвания, работата по които е била активизирана след установени нови факти и обстоятелства, посочват от прокуратурата. За срок до 72 часа са задържани 7 души.

При претърсване на два адреса във Варна са иззети 145 растения от рода на конопа в различен стадий на растеж, 12 кг. суха тревиста маса – марихуана, както и сума пари. Във връзка с този случай е задържан 43-годишен мъж.

В другата оранжерия са намерени и иззети 12 растения марихуана в начален стадий на растеж и 30 грама суха тревиста маса. Намерени са два револвера, преправен газов пистолет и боеприпаси. Задържан е един мъж, който има касателство към престъпната дейност.

В хода на операцията са задържани още трима мъже и една жена. В тях са намерени иззети марихуана и метамфетамин, разпределени в пакетчета и готови за продажба, електронни везни и сума пари. Намерени са и иззети четири пистолета и боеприпаси.

Работата по новообразуваните 20 досъдебни производства продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура и на Районна прокуратура във Варна, като действията се извършват в сътрудничество с ОД на МВР в града.

Предстои да бъде извършен анализ на доказателствата с оглед установяване на съпричастните към случаите на конкретни лица и привличането им към наказателна отговорност.

В рамките на операцията са задържани за срок до 24 часа и 5-ма водачи , управлявали автомобили след употреба на наркотични вещества. Образувани са 9 досъдебни и 10 бързи производства, задържани са общо 31 души.

Операцията продължава и в момента с проверки за разпространение на наркотични вещества около училищата, по питейни заведения, както и засилени проверки по пътищата, посочват от полицията във Варна.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам