10 стъпки към свободата на словото – какво препоръчаха на правителството „Репортери без граници“

Изображение: „Репортери без граници

„Репортери без граници“ (РБГ) представи 10 препоръки за справяне с липсата на медийна свобода в България. Включeни са такива аспекти като сигурността на журналистите, достъпа до информация, етиката и финансирането на медиите. Неправителствената организация е изготвила предложенията с помощта и на български експерти.

България е на 111-то място от 180 държави в индекса за медийна свобода на организацията за 2020 г. и така се нарежда на последно място в Европейския съюз.

Организацията публикува препоръките сега с цел да стимулира дебат по тази тема преди парламентарните избори на 4 април.

Настоящето правителство не направи медийната свобода приоритет,

пишат „Репортери без граници“. Затова препоръките са насочени към всички партии и българското общество.

„Свободата на медиите стигна до задънена улица в България и независимите медии са на ръба на изчезването“, казва Павол Шалай, ръководител на бюрото за ЕС и Балканите на „Репортери без граници“, цитиран на сайта на организацията. „Тези парламентарни избори дават възможност за действие на вътрешните политически сили и на всеки избирател, който е загрижен за свободата и качеството на медиите.“, продължава той.

В новите препоръки са включени предложения относно сигурността на журналистите. През 2020 г. „Репортери без граници“ регистрира множество случаи на насилие срещу репортери във връзка с работата им. Властите са се затруднили да отговорят на тези престъпления, посочват от организацията. Те цитират случаите с журналистите Слави Ангелов, Димитър Кенаров, Николай Стайков.

Подбудителят на нападението срещу Слави Ангелов не е изправен пред съда, Главната прокуратура отказа да разследва побоя над Димитър Кенаров, а Николай Стайков получи защитата едва след намесата на РБГ, докато тези, които стоят зад заплахите за смърт срещу него и зад нападението над дома му, все още не са идентифицирани, посочват от организацията.

Професионалните журналисти в България често са подложени на съдебен и икономически тормоз,

посочват от „Репортери без граници“. На медиите, които са критични към правителството, често бива отказано държавно финансиране и достъп до информация. Независимостта на обществените медии страда от политическо вмешателство докато, в конфликт на интереси, някои частни медии се използват за очернящи кампании без спазване на журналистическа етика, пише още в позицията.

Организацията предостави на българското правителство предложение за справяне с тези проблеми преди година, но не получи отговор.

Предложенията за сигурността на журналистите включват:

– създаването на специална телефонна линия или мобилно приложение, през което журналистите да докладват максимално бързо за случаи на насилие над тях;

– случаите на насилие над журналисти да бъдат разглеждани от независим и централизиран полицейски отдел;

– дебат по предложение за увеличаване на наказанията за насилие над журналисти;

– осигуряване на институционална независимост и отчетност на полицията, прокуратура и съдилища и насърчване на върховенството на закона;

– изобличаване на физически и вербални атаки срещу журналисти публично и незабавно и въздържане от политически атаки срещу журналисти, които могат да ги поставят в допълнителна заплаха;

Сред другите предложения са да бъде спряна широко разпространената практика за „купуване“ на приятелско покритие чрез поставяне реклами в определени медии и да се прекрати с използването на посреднически компании, които разпространяват европейски средства по непрозрачен начин, да се преразгледа разпределянето на публични средства към медии, които системно нарушават етичните стандарти на журналистиката.

Всички предложения на „Репортери без граници“ може да прочетете тук

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам