Премиерът Борисов поиска оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска в сряда вечер оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. Решението е било взето след среща на Борисов с областните координатори на партията, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Тримата министри са декларирали пред премиера готовност да подават оставките си незабавно, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Това се случва само няколко часа, след като от ГЕРБ потвърдиха, че обсъждат различни сценарии, в които Бойко Борисов да не е министър-председател, но че всичко ще се решава в следващите дни.

По време на заседанието координаторите на партията са поискали от Борисов освобождаването на тримата министри с цел „опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“. Според областните координатори „ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС“.

„Партията оценява високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на Еврозоната и водената политика на финансова стабилност. По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици. Беше оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България“, се посочва още в съобщението.

Междувременно хиляди се събраха за седми път днес пред президентството, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор. Протестно шествие потегли по централните улици на столицата. Протестиращите изразиха недоволство от поисканите три оставки на министри от кабинета „Борисов 3“ и отново настояха за оставка на цялото правителство. Те изказаха подозрения, че тези оставки целят потушаване на напрежението и стихване на протестите срещу кабинета „Борисов 3“.

По-рано днес в специално изявление президентът Румен Радев заяви: „Сегашният олигархичен модел на управлението е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната минава през оставка на правителството и на главния прокурор и през честни избори“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам