BG | EN

През тази година награда за публицистика и краеведчески изследвания в Сливен няма да бъде връчена

Снимка: Община Сливен

Наградата „Д-р Иван Селимински” на община Сливен тази година няма да бъде присъдена, съобщиха от пресцентъра на общината.

Наградата на името на изтъкнатия български възрожденец, общественик и лекар, се връчва от повече от 40 години за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край. Традиционно номинациите се правят и обсъждат от комисия, съставена от общественици в навечерието на Димитровден – празник на град Сливен.

Комисията, определяща носителя на наградата, проведе обсъждане, но не стигна до единодушие между две кандидатури, е обяснила пред репортер на БТА Дора Чанева, гл. експерт в общинския отдел „Култура“.

Според регионалното издание „Ирида Сливен„, е имало общо две кандидатури, издигнати от инициативни комитети. Едната на Мария Захариева – за изследване на родовата памет и издадени книги за върховете на българския, включително сливенския, алпинизъм. Другата кандидатура е била на Дора Куршумова, като автор на фолклорни книги за деца и възрастни, и като илюстратор, художник, организатор и спомоществовател на детски проекти и изяви.

Обществената комисия е гласувала наградата да бъде присъдена на Мария Захариева, но при гласуването номинацията не е събрала необходимия брой гласове – на повече от половината членове на комисията. Така за 2022 година награда няма да бъде присъдена.

Мотивът на гласувалите общественици е, че трябва да се запазят високите критерии при избора на лауреати на тази важна награда, се разбира от публикацията.

От Община Сливен припомнят, че наградата „Д-р Иван Селимински” се връчва от 1981 г., когато носител става проф. д-р Веселин Трайков. През годините носители са били акад. проф. Димитър Косев, чл. кор. проф. Ефрем Карамфилов, Георги Арнаудов, Васил Дечев, Цончо Родев, Стефан Стефанов, Светлозара Курдова, проф. Иван Русев, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, доц. д-р Владимир Демирев, проф. Надя Данова, Светослав Милев, д-р Андон Бояджиев, Желяз Кондев, Мери Радева, доц. д-р Ружа Маринска, проф. Иван Маразов и още много имена, проучвали и изследвали миналото на нашите земи и работили за опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край. 

Носителят на наградата за 2021 г. е археологът и антрополог д-р Георги Ковачев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините