Президентът потвърди, че охранителите от случката при парк „Росенец“ са от НСО

Снимка: Ивайло Мирчев

Охранителите, които вчера не допуснаха на плаж, държавна собственост, съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и още двама членове на движението, са служители на Националната служба за охрана (НСО). В ход е служебна проверка относно правомерността на техните действия, съобщи президентът Румен Радев в изявление след среща с началника на НСО генерал Красимир Станчев.

При опита си да стъпят на плажа, намиращ се в непосредствена близост до имота, известен като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, те бяха изблъскани от охранителите, които отказаха да съобщят дали са от НСО или не, а знамето, което те поставиха на плажа, беше изхвърлено от един от гардовете. Цялата случка беше предавана директно в социалната мрежа.

Отдавна заявих, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт, каза още президентът.

Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, и началникът на НСО“, посочи Радев и допълни: „Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната“.

Президенът е настоял ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица.

По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви пред БНТ, пък, че единствено в правомощията на президента Румен Радев е да назначи проверка за случая със служителите от Национална служба за охрана.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам