Президентът свали доверието си от правителството

Снимка: Официален сайт на президента

Президентът Румен Радев обяви днес, че снема доверието си от правителството. Причината за това е, че според него то не действа в интерес на българските граждани.

„Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи, каза Радев в специално обръщение. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала. Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!“, обяви държавният глава в обръщение до гражданите.

Радев обяви, че снема доверието си от правителството, в Гербовата зала на Президентството и в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и свои съветници.

Видео от обръщението вижте тук.

„Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност“, каза още в обръщението си държавният глава.

Той не пропусна да спомене и разследвания на чужди медии и институции, които са разкрили скандала с изгарянето на нелегално внесени отпадъци у нас.

„България не е бунище и никой няма право да излага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции“, обяви още Румен Радев.

По думите му кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основание българите очакват ясни разяснения. Освен това законодателството у нас се превръщало в заложник на лобистки интереси, докато в същото време бедността и неравенствата се задълбочавали. „Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта“, каза Радев.

Без да даде повече подробности той обяви: „Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване“.

В края на обръщението си Румен Радев обяви: „Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.“

След това президентът призова за обединение в името на справедливостта и държавността.


Радев направи обръщението си седмица след годишната си пресконференция, на която остро критикува управлението на Бойко Борисов и коалиционните му партньори. То идва и само няколко дни след като парламентът отхвърли четвъртия вот на доверие към кабинета, внесен от БСП заради провал в управлението на околната среда и водите.

Президентът обяви, че снема доверието си от правителството и в седмицата, в която прокуратурата оповести записи, направени със специални разузнавателни средства, в един от които се чува как президентът казва на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков да го държи в течение при изпращането на документи по проверката на антикорупционната комисия за назначаването на Десислава Радева във ВВС.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам