Президентът налага вето върху закона за мерките при извънредното положение

Румен Радев
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев обяви в свое обръщение днес, че връща за повторно обсъждане приетия на 20 март от Народното събрание Закон за мерките и действията при извънредно положение. Той заяви, че ще наложи вето на част от текстовете в закона.

„Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта.
Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги“, отбеляза Румен Радев.

Според президента, въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия следва да се минимизира риска от злоупотреба.

Законът създава и условия на автоцензура, счита Румен Радев. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за „невярна информация“, но глобите са тежки, обясни държавният глава. Нормата може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие, а ограничението, според закона, остава и след изтичане на извънредното положение, посочи още той.

„Липсата на убедителни мерки ще доведе до социално напрежение“, каза президентът и призова за мерки, които са в помощ на най-засегнатите. Има нужда не от заплахи, а от подкрепа, каза той.

Президентът посочи, че не приема текстовете, които предвиждат държавна регулация на цените, като вариант за борба със спекулата.

Според Радев в закона има и много предложения, които не са свързани с борбата с коронарируса.

По-рано представители на бизнеса призоваха президента да наложи вето върху някои от мерките, които според тях няма да постигнат желания ефект.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам