Представители на заведенията започнаха протести срещу противоепидемичните мерки

Протестиращи блокираха за десетина минути кръгово кръстовище на пътя между Варна и курортните комплекси
Снимка: скрийншот видео на живо

Сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията блокираха кръстовища в няколко града на страната в рамките на протест под наслов „Бизнесът отвръща на удара“. Недоволството на собствениците и работещите в заведенията е по повод очакваното ново затваряне заради противоепидемичните мерки, които те определят като „дискриминационни“. 

Протестиращите настояват за нов план за справяне с кризата, в който не се споменава затваряне или ограничение в работното време на обектите, а ако бъде намален капацитетът им, държавата да доплаща за неизползваемите места. Организаторите на протеста настояват също за оставките на здравния министър Стойчо Кацаров, на директора на столичното РЗИ Данчо Пенчев, на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и всеки, които е участвал в създаването на плана за действие за борба с Covid-19.

Протести днес се проведоха в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Около 40 собственици на заведения в Пловдив и техни служители блокираха ключовото кръстовище на Чифте баня. Те протестираха около половин час срещу евентуалното затягане на мерки срещу разпространението на Covid-19. Според излезлите на улицата, предишните вълни на вируса са доказали, че не заведенията са виновни за разпространението на заразата. Струпване на хора е имало на много други места, но икономическите последици са били за заведенията, някои от които не издържаха. 

Близо 70 протестиращи собственици и служители в заведения, блокираха за кратко кръговото кръстовище на изхода на Бургас в посока Автомагистрала „Тракия“. Без да затрудняват движението протестиращите се движиха по част от пътното платно. И тук протестиращите настояха Националният план за справяне с кризата от Министерството на здравеопазването да бъде преработен. 

Във Варна протестът беше с блокада на участък от пътя между града и курортните комплекси „Св.Св.Константин и Елена“ и „Златни пясъци“. Затварянето продължи не повече от 10 минути, но заради натовареността на движението в района се образува задръстване.

В София представителите на Сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията блокираха столичния Орлов мост и се отправиха към сградата на Министерството на здравеопазването

Протести ще се провеждат всеки ден, заявиха организаторите. Те ще започват от 16:00 ч. на едно и също място – в София – Орлов мост, във Варна – паркинга под кръговото кръстовище на Почивка, в Пловдив – бул. „Цар Борис III-ти Обединител“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам