BG | EN

Втори председател на Общински съвет в Смолянско подава оставка в рамките на седмица


Заседание на Общински съвет – Баните.
Снимка: Архив „Отзвук

Председателят на Общински съвет – Баните Беро Ириков (ДСБ) е подал оставка в петък. Ириков е вторият председател на общински съвет в областта, който в рамките на един месец подава оставка. Преди две седмици поста си напусна и Стойко Еленов (ГЕРБ) в Община Неделино.

Пред регионалното издание „Отзвук“ бившият вече председател на ОбС – Баните мотивира оттеглянето си от поста така: „Оставката ми е сигнал, червена лампа за това, че Община Баните има тежки проблеми в управлението. Една общинска администрация, в която определено мога да кажа, че има хора с капацитет, с професионални умения, е коренно различна отколкото при управлението на предходния кмет Райчо Данаилов, и като дейност, и като резултати. Всичко това отдавам на некомпетентното ръководство от страна на кмета Милен Белчев… Да не говорим за това, че Община Баните е на опашката по привлечени и реализирани инвестиции. Показателен е и фактът, че дори и малкото средства, които са вкарани в Общината, не се използват за решаване на сериозните проблеми. Пример в това отношение е разкопаният площад.“

Беро Ириков заема председател на ОбС – Баните, през август миналата година след смъртта на предшественика си Велин Фиданов. По образование Ириков е учител, бил е директор на училището в село Оряховец. Беро Ириков е най-опитният общински съветник в Баните, три пъти е бил председател на ОбС, припомня „Отзвук“.

С тайно гласуване с 6 гласа „за“ и пуснати 4 празни плика след оставката на Ириков, за председател на Общинския съвет в Баните е била избрана Зорка Димитрова от ГЕРБ.

Регионалното издание „Отзвук“ вече няколко пъти алармира за проблеми около извършващия се в момента ремонт на централния площад в Баните. В интервю за изданието по повод подадената оставка, Беро Ириков информира, че група общински съветници са подали сигнал до АДФИ с искане за проверка на този казус. Мотивите на съветниците са съмнения за кръстостване на други разходи на Община Баните с целевите средства, отпуснати за площада. Средствата за реализиране на тази поръчка са били одобрени с ПМС 367 от 22 декември и ПМС 153 от 28 юли – в размер на 1 млн. лв. като целеви трансфер от централния бюджет. Местните парламентаристи предполагат, че преди започване на самото изпълнение част от средствата са отклонени за разплащане на други разходи на Общината. „Със започване на самото изпълнение на обществената поръчка, съгласно договора за изпълнение с фирмата-изпълнител Обединение „СП-КБ“ смятаме, че е извършено авансово плащане в размер на 20% или около 285 хил. лв. от стойността на договора без да е обезпечено с необходимата гаранция, предвидена в ЗОП и в самия договор, в случая банкова гаранция.“, казва още Ириков и допълва: „По отношение на самото изпълнение на обществената поръчка констатираме следното, което смятаме, че е в нарушение на основните нормативни актове: Първо, замразяване на обекта за 66 дни поради влошени метеорологични условия без в действителност да е имало такива. Участие и на други стопански субекти при изпълнение на строителните работи, като „Гочев стил“ ЕООД, „ВиК“ – Смолян, Община Баните със собствен ресурс, при положение, че не се предвижда подизпълнител при изпълнение на СМР-то. Според нас има нерегламентирано депониране на строителни отпадъци от обекта. И всичко това буди тревога в нас. А че обектът няма да бъде изпълнен в договорените срокове, вече е ясно за всички. Страховете ни са как ще се случат от тук насетне нещата.“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините