BG | EN

Председателят на Национално движение „Русофили“ е обвинен за шпионаж

Николай Малинов
Снимка: принтскрийн bTV

Председателят на Национално движение „Русофили“ и бивш депутат от БСП Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а руският генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС, съобщи днес прокуратурата по повод разследването за шпионаж, за което стана известно вчера.

Малинов е бил задържан, и освободен срещу парична гаранция от 50 хил. лв. и забрана да напуска страната. Според главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Дневник“ той е бил свързан с организаци. в Русия. Цацаров посочва две такива – „Двуглав орел“ и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания). Двете организации са свързани с Решетников, а Малинов изпълнявал задачи, поставени от тях срещу заплащане. 

В хода на разследването била установена и схема за изпиране на пари.

По данни на прокуратурата е била намерена докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв канал, да се създаде партия, която да стане електорална сила.

До разкритията се стигнало, след като в хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система прокуратурата възложила на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване, съобщил още главният прокурорВ резултат са били събрани данни, че установената схема се използвала и за трансфер на финансови средства „от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната и от дейността на българските държавни органи“. По този начин „се финансирали разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика“, казва още Цацаров.

В един от написаните от Малинов текстове пишело“ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев“. Цитиран е и оръжейния завод „Дунарит“ – че контролът над завода трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.

Намерени са били договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините