BG | EN

Предприемачи възстановяват античната чешма на хълм Бунарджика в Пловдив

Снимка: podtepeto.com

Сдружение „Бизнесът за Пловдив” се ангажира с възстановяването на красивата чешма, чието име носи пловдивският хълм „Бунарджик“ и която според някои историци и изследователи е от Античния период на града. Със собствени средства предприемачите ще върнат автентичния вид на масивния градеж с красиви колони и детайли, наподобяващи храм. Информацията е на регионалното издание „Под тепето“, което цитира един от членовете на сдружението Любозар Фратев, съобщил новината по време на вчерашното обществено обсъждане на цялостното реновиране на хълма.

Тук нищо не е пипано от времето на Божидар Здравков. Дойде време с общи усилия да върнем блясъка на Бунарджика. Сдружението се ангажира с възстановяването на старата чешма, която е и кръстник на хълма, обявил пред събралите се граждани на обсъждането  Фратев.

Чешмата, която „плаче” от години в полите на тепето, вече е била възстановявана веднъж, от пловдивския кмет Божидар Здравков през 1934г. Тя била съградена наново с идеите за социализирането на хълма през 30-те години на миналия век, след като през 1912 година бездомници я разрушиле до основи. Градежът от години е подпрян от строително скеле, за да не рухне. Вода не тече също от десетилетия, пояснява „Под тепето“.

Трудно може да се датира кога точно е съградена тази чешма. Според някои тя е от Османския период, но може да е и от Античния. В древността на хълма е имало много чешми. Предполага се още, че там, на същото място, е имало светилище на Деметра, но от него няма нищо останало, допълва по темата изданието.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините