Предимно от “патриотични” структури са кандидат-депутатите от Пловдив с ДС минало

Илюстративна снимка: pixabay.com

Петима от кандидатите за депутати в Пловдивския 16-и многомандатен избирателен район излязоха в списъка с бивши служители на Държавна сигурност (ДС), регистрирани в листите на партии кандидати за парламента. Оказва се, че 4 от 5-мата са в листи на промотиращи се като “патриотични” партии и коалиции, отбеляза регионалното издание „Под тепето„. Днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви кои са кандидатите с агентурно минало, заявили участие в предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Лидер в Пловдив с трима от ДС е русофилската структура “Възраждане на Отечеството”, чиито слоган е “България е по-силна с Русия”. В пловдивската им листа има 3-ма бивши от ДС – вторият в листата Огнян Сапарев, четвъртият – Георги Георгиев и Христо Монов, на осмо място.

Един бивш служител на ДС има в “БСП за България” – Тодор Тодоров, който е на едно от последните места в листата под номер 21. Един има и от листата на “Атака” – Борис Златарев, пети в пловдивската листа на националистите.

В област Пловдив – 17-и многомандатен избирателен район бившите от ДС са повече. Отново най-много – четирима, са те в русофилската “Възраждане на отечеството” (двама от тях са и в 16-и МИР). По един с ДС минало са “Възраждане” на Костадин Костадинов, новата коалиция между Веселин Марешки и Валери Симеонов “Воля-НФСБ”, протестърската партия на Мая Манолова “Изправи се! Мутри вън”, ДПС и партията на Слави Трифонов “Има Такъв Народ”.

В цялата страна бивши служители на ДС има на практика във всички водещи партии, които получават около или над 4% шанс, с изключение на “Демократична България”. На национално ниво само няколко структури са “чисти” от служители на Държавна сигурност. Освен “Демократична България”, това са “Глас Народен” на Светльо Витков, БНС-НД, “Правото”, “Български съюз за директна демокрация”, “Благоденствие – Обединение – Градивност” и “Общество за Нова България”.

В листите си ГЕРБ-СДС с принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност е един кандидат в Русе, в ДПС са 3-ма, толкова са и в “Има такъв народ”, “Изправи се! Мутри вън” има 2-ма, колкото са и в листата на Васил Божков “БНО”. В БСП бившите агенти или служители на ДС са 15, в коалицията “Воля-НФСБ” те са 8, а във ВМРО – 7.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам