BG | EN

Предизборно Шумен отказа да финансира скаутска организация

Основателят на клуб „Мадарски конник“, който за първи път от 11 години няма да получи финансова помощ, е един от най-активните критици на кмета Любомир Христов

Общинската администрация в Шумен отказа финансова помощ за една от най-популярните и обичани младежки организации в града – скаутския клуб „Мадарски конник“. Това се случи за първи път от създаването му преди 11 години.
Повече от 100 деца членуват в скаутската организация „Мадарски конник“ в Шумен. За първи път от 11 години насам прокметското мнозинство (ГЕПРБ и ДПС) реши да не подкрепя финансово дейността на клуба.
Снимка: За истината

Общинската администрация в Шумен отказа финансова помощ за една от най-популярните и обичани младежки организации в града – скаутския клуб „Мадарски конник“. Това се случи за първи път от създаването му преди 11 години. Решението беше взето на последната сесия на местния Общински съвет с гласовете на групите на ГЕРБ и ДПС, които сформираха мнозинство в подкрепа на кмета Любомир Христов /ГЕРБ/ и отхвърлиха искането за отпускане на 14 хил. лв. за скаутите.

Формалната причина,

поради която общината спря подпомагането на клуба, е че счетоводните отчети на скаутите за 2018 г. не отговаряли на стандартите, изисквани от кметството. Ако това беше истинският проблем, можеше да се реши много лесно, с корекция на отчетите, подадени от клуба. Важен детайл в случая обаче е това, че създателят на скаутската организация Добромир Драев – общински съветник и председател на дясната група „За Шумен“ в Общинския съвет, през последните години е един от най-яростните критици на кмета на кмета на града. Затова самият той, но и много от гражданите подозират, че случващото се със скаутите е разчистване на сметки. Има и още нещо – в навечерието на предстоящите местни избори се говори, че кандидатурата на Драев за кмет на града може да бъде издигната от Демократична българия и така той да участва в надпреварата като пряк конкурент на Любомир Христов. Той вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат.

Печалният резултат от всичко това е, че беше отказано финансирането на клуб, в който членуват над 100 деца-скаути на възраст от 7 до 18 години. Решението на общината предизвика буря от недоволство в социалните мрежи. Там родители и граждани обвиняват управляващите в Шумен, че

децата са станали жертва

на политическите им игри.на политическите им игри.

И тази година скаутският клуб „Мадарски конник“ кандидатства за финансиране в размер, в какъвто финансовата помощ на общината е била отпускана и през изминалите три години. За местната администрация няма никакъв проблем в осигуряването на средствата, тъй като те са заложени в бюджета за младежки дейности и спорт за тази година.

В края на май обаче стана ясно, че финансистите на общината имали забележки към отчета на скаутския клуб за 2018 г., подаден още през декември. Именно тези забележки дадоха повод на кмета Христов да спре парите за организацията. Първоначално от кметството дори обвиняваха скаутите, че изобщо нямат подаден финансов отчет, а хора от кметския екип и съветници от ГЕРБ даже си позволяваха недоказани коментари, че в клуба имало злоупотреби.

След спирането на парите за скаутите,

проблемът се превърна в най-горещата точка на последното заседание на общинския съвет на 30 май и предизвика двучасов скандал между различните групи. След дълги разправии се установи, че скаутите всъщност са подали финансовите си отчети навреме и изобщо не разбират какви са претенциите към тях.

Децата от скаутския клуб „Мадарски конник“ с основателя му Добромир Драев
Снимка: „За истината“

„Винаги сме подавали отчетите си в този вид и досега не е имало проблеми, сега също ми приеха документите, без да кажат нищо. Наистина не разбирам в какво ни обвиняват“, каза председателката на скаутския клуб Женя Младенова, която работи в организацията на доброволни начала. Тя беше дошла на сесия на Общинския съвет, за да се опита да обясни на членовете му какво правят децата в клуба и за какво се изразходват средствата, предоставени от местния бюджет. Председателят на общинския съвет обаче не й позволи да направи изказването си.

„Цяла нощ превъртах на ум темите, които са важни, за да мога да защитя клуба, каза Младенова. Исках да разкажа за децата, за израстването им, за каузите, зад които застават, за всичко, което правят за обществото. За съжаление, думата ми беше дадена само формално. Успях да се представя и толкова“, обясни председателката на скаутския клуб.

Какво е голямото „прегрешение“ на клуба

стана ясно едва в края на сесията на Общинския съвет. Отчетът на скаутите не отговарял по вид на Националния счетоводен стандарт 1. Този стандарт обаче се прилага за държавни структури и предприятия, и няма как да се изисква от неправителствения сектор, коментираха експерти.

Председателката на правната комисия в общинския съвет, Даниела Русева, се опита да разреши проблема по най-бързия начин – уговори си среща с финансистите на общината, за да прегледат документите и да решат какво още е необходимо, за да бъде отпуснато исканото финансиране. Зам. – кметът на Шумен по финансовите въпроси Татяна Костова обаче, категорично забрани на подчинените си да дават каквато и да е информация по случая. А на Русева препоръча да поиска сведенията, които с й необходими по закона за достъп до обществена информация!

Това поведение на финансовия зам. кмет на практика показа, че кметският екип на Шумен не иска да разреши проблема със скаутите, а търси поводи да спре парите, с които до момента подпомагаше дейността им. И че създателят на клуба Добромир Драев е прав в твърденията си.

„Считам, че от началото на 2019 г. срещу мен се оказва

политическа репресия,

както и че се дискриминират децата от скаутския клуб поради същата причина, написа Драев в докладна записка, адресирана до Общинския съвет. Предполагам, че кметът на общината отказва да финансира клуба, защото смята, че по този начин наказва мен за дейността ми като общински съветник”.

Според Драев отказът да бъде финансиран клубът, който е създал, идва след дългогодишната му работа, свързана с разплитането на проблеми около местното ВиК дружество, некачествената вода, подавана към потребителите в грда, разкритията за липсата на санитарна зона около язовир „Тича“, от който се доставя питейната вода за Шумен.

Сред проблемите на града, с които Драев се е занимавал през последните четири години са зле организираните обществени поръчки за доставка на автомати аза платено паркиране, причините за отказа от страна на кмета на града да предостави информация за изпълнението на проекти с европейско финансиране, неяснотите при управлението на общинската собственост и др.

В крайна сметка,

след двучасови скандали

в местния парламент миналата сряда, съветниците от ГЕРБ и от ДПС отхвърлиха искането за финансиране на скаутската организация “Мадарски конник”. В нейна подкрепа гласуваха от дясната група „За Шумен“, представителите на БСП и част от независимите съветници, но гласовете им се оказаха недостатъчни.

По време на същата сесия мнозинството, сглобено от ГЕРБ и ДПС, което прояви неподозирана прецизност при оценката на миналогодишните финансови отчети на “Мадарски конник”, даде без каквото и да било обсъждане 4 хил. лв. в помощ на дейността на местния футболен отбор.

“Това е

ярък пример за двойния стандарт

при вземане на решения, обвини колегите си съветничката Даниела Русева. Мнозинството гласува без никакви дебати предложенията на кмета, но в същото време спира парите за децата от скаутската организация, защото предложението е на неговия опонент Добромир Драев”, каза в заключение тя.

За 11 години от създаването си до сега скаутският клуб „Мадарски конник“ е обучил стотици деца и е приел в летните си лагери на Шуменско плато хиляди гости от страната и чужбина. И през това лято в международния скаутски лагер в Шумен за два месеца ще пристигнат около 150 младежи от Австрия, Полша, Франция и Белгия.

Решението на Общинския съвет в Шумен да спре финансовото подпомагане на дейността на скаутския клуб “Мадарски конник” се превърна в

най-горещата градска тема

и в социалните мрежи.

Част от родителите на децата, членуващи в организацята вече предупредиха, че смятат да заведат съдебни дела срещу всеки, който си позволява недоказани обвинения за злоупотреби с бюджета й. Половинта от него се формира от вноски на родителите на членуващите деца. Останалата половина до тази година беше осигурявана от общинската администрация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Втора оставка в екипа на шуменския кмет, от днес Шумен е без заместник-кмет по образование и култура

„Считано от 15.04.2024 г. кметът прекратява трудовото правоотношение на зам. кмета по образование и култура проф. Светла Станкова по взаимно съгласие“ – това лаконично съобщение от пресцентъра на общината е единственото официално изявление до този момент.

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.

Община Венец пусна експресна поръчка за близо 160 000 лв. чрез събиране на оферти

Поръчката е за реконструкция на ул. „Добруджа“ в село Страхилица - едно от най-малките населени места в района.

Още за новините

Харманли и Симеоновград осигуриха приход от 38 млн. евро за частна компания срещу 3 млн. евро за бюджетите си

лед като получи отстъпено право на строеж върху два общински терена от 2500 дка в землищата на Харманли и Симеоновград срещу 5 млн. евро компаниите „Грийн профит“ и „Комерс инвест“ най-напред се сляха, а след това продадоха бизнеса си в сферата на възобновяемите енергоизточници за близо 38 млн. евро на на базираното в Хонконг дружество за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG).

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.