BG | EN

Превозвачи протестират в Хасково

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Десетки автобусни курсове на автогара Хасково са отменени днес заради протест на транспортни фирми, недоволни от новите транспортни схеми, подписани от кмета на града Добри Беливанов.

По информация на БНР, днес от автогара Хасково не пътуват автобуси към 60 населени места, а в късния следобед превозвачите ще решат как да продължат с протестите си. Недоволството е породено от новите транспортни квоти по линията Хасково-Минерални бани, съобщава инициаторът на протеста и собственик на транспортна фирма Сабахтин Исмаил, цитиран от националното радио. „Защото кметът на общината Добри Беливанов си е позволил еднолично и игнорирайки Общинския съвет да подпише маршрутно разписание, с което предоставя своите курсове на Община Минерални бани. Всичко зависи от това дали държавата и общината ще се намесят“, казва той.

Демонстрацията е подкрепена от Националното сдружение на автобусните превозвачи с председател Васил Пиронков, който обявил, че и в други градове са възможни протести. Според него, това, което се случва в Хасково, то го има почти в цяла България. Причината била липсата на контрол над кметовете. „Ние сме поискали в Закона за автомобилните превози точно маршрутните разписания да бъдат съгласувани и да има единна транспортна схема в България. Тя не се случва заради политически интереси“, посочва още Пиронков, цитиран от БНР.

Днес няма да пътуват автобуси по основните направления от Хасково за Пловдив, Свиленград, Симеоновград, Харманли, както и до почти всички села в общината, става ясно от думите на Сабахтин Исмаил.

„Аз съжалявам, че засягаме интересите на жителите на тази община, но за съжаление демокрацията не е измислила нищо ново, а това е само начин да изразиш своя протест, за да бъдеш чут в държавата“, добавя той.

По информация на БТА почти всички местни фирми спират пътническите курсове по общо 6 направления в общината и между други общини.

Агенцията допълва, че от конфликта между превозвачи и местната власт се очаква да бъдат засегнати около 10 000 души, като цитира думи на Исмаил. Конфликтът се зародил в средата на миналата седмица. Тогава на Областна комисия по транспорта е било гласувано решение, според което на „Арда тур” се отнема курса по линията Хасково – Минерални бани в 7,15 часа и квотата се дава на превозвач от община Минерални бани. Община Хасково е подкрепила предварително това решение. На сесия на Общинския съвет в Хасково миналия петък собственикът на транспортната фирма – Себахтин Исмаил поискал от трибуната на заседанието и оставката на кмета на Хасково Добри Беливанов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините