BG | EN

Превозвачи запалиха ТИР в знак на протест срещу пакета „Макрон“ (обновена)

пожалникари гасят горящия ТИР на протеста на превозвачите в Пловдив
Снимки: podtepeto.com

Представители на Съюза на международните превозвачи у нас, облечени в жълти жилетки, запалиха ТИР в Пловдив. Акцията е част от протеста им срещу всички, според тях дискриминационни, мерки, залегнали в Мобилен пакет 1 и техническите похвати за тяхното прокарване в Европарламента.

Предприехме тази мярка на протест, защото друга не остана. Това е. Българският превозвач гори с дискриминационните мерки, залегнали в Мобилен пакет 1, заявява Илия Костурски, собственик на базата, в която горя ТИР-а, цитиран от регионалното издание „Под тепето“.

Превозното средство горя пред очите на около 150 недоволни от Мобилен пакет 1 и множество журналисти. Камионът не е изгорял напълно заради своевременната реакция на пожарната. Двете противопожарни коли се отзовали на мястото след получен сигнал на тел. 112.

горящия ТИР на протеста на превозвачите в Пловдив

Пред пловдивското издание превозвачът Костурски заявил, че около 75 процента от бизнеса в България има между 5 и 10 камиона, а неговата компания има 15 коли.

Всички хора с власт и всички институции помогнаха в нашата битка и застанаха на наша страна, за което им благодаря. Виновни за случващото са онези трима господа, чиито имена не искам да споменавам, които не отидоха и не гласуваха в Европейския парламент. Те не подкрепиха една национална кауза. Нямат извинение, че не са били на работа, посочил пред репортерите Илия Костурски. Той допълнил, че днес е продал първия си камион Евро 6, тъй като с бъдещите регулации неговото изплащане би било невъзможно.

Според превозвача, регламент трябва да има, но вариантът, в който е предоставен в момента е може би най-лошият и дискриминационен.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, обяснава, че днешното действие е послание, което превозвачите изпращат към евродепутатите – да видят какво ще се случи с транспортния бизнес в Източна Европа. Според Арабаджиев, не може приемането на „най-скандалния и най-спорен законодателен акт“, който ще приема Европейския парламент, да става в последния възможен момент, в 12 без една, на предпоследната сесия на парламента. И то да се гласуват 1126 изменения анблок. „За нас това е израз на силата на големите западноевропейски държави, които показват как могат да смачкат един добре работещ бизнес в Източна Европа“, твърди още превозвачът, цитиран от „Под тепето“.

участниците в протеста на превозвачите, облечени в зелени жилетки,

Всички участници в огненото недоволство в двора на базата на Илия Костурски днес са излезли, облечени със зелени жилетки, като израз на отношението им към френският президент Макрон. Те са били категорични, че ще продължат да се борят за хляба и инвестициите си.  

Малко по-късно през деня в медиите бе разпространена декларация на 16 от 17-те български евродепутати, в която обявяват, че пакетът „Мобилност“ няма да бъде приет в рамките на мандата на настоящия Европейски парламент. Единственият, който не се е подписал под декларацията, е Николай Бареков.

Днес Европейският парламент прие на първо четене промените в правилата за международните пътни превози. Гласувани бяха три законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване. Веднага след това българските евродепутати заявиха, че ще се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на Европейския парламент, информира по темата Дневник.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините