BG | EN

Българско гражданство да не се получава срещу инвестиции, предвижда проектозакон

Снимка: За истината

Министерството на правосъдието работи по проектозакон, с който отпада възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, се разбира от съобщение, публикувано днес от ведомството.

Това става ден, преди Европейската комисия (ЕК) да публикува доклад, в който остро критикува тази практика и я обвързва с рискове от корупция, пране на пари и подпомагане на международната организирана престъпност.

Малта, Кипър и България са единствените страни в ЕС, които продават гражданство (и европейски паспорт) на богати бизнесмени, инвестирали 1-2 млн. евро. В 20 други държави от съюза инвестициите са основание само за получаване на право на пребиваване.

Информацията за доклада на ЕК бе разпространена от „Ройтерс”. Агенцията се позова на работна версия на документа, в който се посочва, че в трите държави са били констатирани проблеми по отношение на проверките на произхода на парите на пожелалите да станат българи, малтийци или кипърци. В същото време няма механизъм, който да позволява лесно идентифициране на тези, които са си купили паспорти.

Практиката освен това е в разрез с правилата на ЕС, според които гражданство може да се дава само след „ефективно” пребиваване в съответната програма.

От Министерството на правосъдието обаче опосочват друг повод да се откажат от търговията с паспорти. Според правосъдното министерство, „Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини”.

В официалното съобщение се подчертава още, че предложението идва от работна група, сформирана още в средата на м. февруари м. г., а за предприетите мерки по пресичане на евентуални злоупотреби е уведомена и ресорният еврокомисар Вера Йоурова.

Осем са чужденците с производство в България, получили през миналата година българско гражданство. Общият размер на инвестицията им е 485 млн. лв. Този пример даде министърът на икономиката Емил Караниколов по повод очаквания утре доклад на Еврокомисията с критики към България за „продажба“ на българско гражданство, посочва Дневник.

Изданието допълва, че един от неблагоприятните примери е този с руския милиардер Сергей Адониев, получил български паспорт през 2008 г. „за особени заслуги“, който се оказал с осъдителна присъда в САЩ за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.

В същото време министър Караниколов заявил, че дори законодателството да се промени, инвеститорите в реално производство, които разкриват работни места в България, трябва да могат да получават българско гражданство.

„Когато един инвеститор създава работна среда, плаща заплати, не може да не му дадеш възможност тук да му е главата,“ посочил Караниколов и добавил, че след днешните публикации обезпокоени инвеститори са започнали да му звънят.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините