Правителството смени 9 областни управители

Заседание на Министерски съвет
Снимка: government.bg, архив

Министерският съвет назначи нови управители на 9 области в страната – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София – област и Хасково.

Четири от областите (Пловдив, Хасково, Велико Търново и Видин) ще бъдат оглавени от представители на „Демократична България“, а 5 – от БСП.

„Тези нови областни управители няма да имат вменяване на нови функции, но те са по закон част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони. Така че ние няма да променяме закона в тази част, но следваме неговата буква по отношение на това как се осъществяват регионални политики и как се подобрява комуникацията между една област и правителството. Така, че всяка една област да чувства, че нейните интереси ще бъдат защитавани“, посочи говорителят на правителството Лена Бориславова и посочи, че през следващата седмица ще бъдат допълнени и другите позиции в страната.

В Благоевград поста ще заеме областният лидер на БСП и зам.-кмет на гр. Гоце Делчев Валери Сарандев, който вече е бил областен управител, назначен от служебното правителство на Румен Радев през 2017 г., съобщи Дневник, като се позова на потвърждение от Бориславова.

Областната администрация в Бургас ще оглави Стойко Танков, предадоха местни медии. Той е член на Изпълнителното бюро на БСП, областен лидер на партията. Бил е общински председател на БСП-Бургас и председател на Общински съвет – Бургас, както и депутът в 39-то и 40-то Народно събрание.

В Добрич за областен управител е назначен Галин Господинов от БСП. До сега той беше зам.-областен управител. Магистър е по „Право“ от Варненски свободен университет. Притежава магистърска степен „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“ от Стопанска академия „Димитър Ценов“-Свищов.

Емил Хумчев ще заеме поста в Смолян. Той бе водач на листата на БСП в града на последните парламентарни избори. От 2019 г. е председател на общинския съвет на Златоград. Възпитаник е на СПТУ по туризъм в Смолян. Завършил е мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорската активност в Югозападния университет “ Неофит Рилски „. Бил е заместник-областен управител на Смолян.

Във Велико Търново поста ще заеме Людмила Илиева – втори мандат е общински съветник от Горна Оряховица. Тя е в националното ръководство на ДСБ и беше втора в листата на „Демократична България“ в района на последните избори. Тя е юрист, с над двадесетгодишна практика в областта на гражданското право.

Във Видин за областен управител ще бъде назначен общинският съветник от ДСБ и водач на листата Любен Иванов. Завършил e СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. От 2003 г. e адвокат, от 2015 г. е общински съветник в града.

В Пловдив за областен управител е избран местният лидер на ДСБ Йордан Иванов. Той е юрист и досегашен заместник-председател на Общински съвет – Пловдив. Известен е като един от най-големите критици на настоящия кмет от ГЕРБ Здравко Димитров.

Катя Панева от ДСБ ще поеме областната управа в Хасково. Тя беше водач на листата на „Да, България“, депутат в 45-ото Народно събрание. Панева е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката, собственик е на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности.

По информация на Дневник, за управител на София област ще бъде назначен Иван Иванов от квотата на БСП.


 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам