Правителството смени изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова

Снимка: НАП

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

В информацията се посочва, че Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Mediapool припомня, че през последните няколко години с НАП се свързваха сериозни скандали. Последният беше свързан с изплатените на служителите на агенцията бонуси върху заплатите, докато повечето българи понасяха последиците от пандемията.

Сдружение БОЕЦ получи от НАП справка по Закона за достъп до обществена информация, според която раздадените допълнителни възнаграждения в агенцията през 2020 г. са в размер на 30 млн. лв., което прави средно по 322 лв. на месец на служител.

Повече за случая с бонусите тук


НАП предизвика сериозно недоволство сред малкия и средния бизнес заради спорната наредба за касовите апарати, теча на личните данни на 5 милиона българи през 2019 г., както и подозренията, че агенцията се изполва като бухалка срещу определени фирми.

НАП досега отказваше, въпреки окончателно съдебно решение, да разкрие ревизионните актове на „ЛУКойл“ от 2016 и 2017 г., за които има подозрения, че са установили стотици милиони лева неплатени данъци.

Шефката на НАП остана на поста си и след случая с изтичане на личните данни на милиони българи, заради който агенцията беше глобена, а наскоро съдът призна и иска на гражданин за нанесени вреди от изтичането на данните му.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам