BG | EN

Колко струва преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив – 4 или 80 млн. лв.?

Лаконично решение, прието като последна точка в дневния ред на правителственото заседание на 21 ноември т.г., стана повод за много въпроси в града под тепетата.

 

Снимки: podtepeto.com

Преместването на Музея на авиацията от с.Крумово в Пловдив е на път да се превърне в нова черна финансова дупка, повтаряйки схемата с проекта „Многофункционална спортна зала Колодрума“, и то пак за сметка на данъкоплатеца. Това пише регионалното издание „Под тепето“, позовавайки се на експерти от Министерство на отбраната.

„Години наред въпросното преместване се поднасяше за обсъждане в Министерски съвет и все не получаваше зелена светлина. Учудващо, или не, месец преди съдбовната откъм избори и култура 2019-а решението минава, забележете без никакви дебати и като последна точка 38 в дневния ред на заседанието на Кабинета от 21 ноември 2018 г,“  е коментирал пред репортер на „Под тепето“ висш служител от отбранителното ведомство, пожелал анонимност.

Изданието разглежда темата в ретроспекция, от която става ясно, че цитираните през годините назад цифри, за финансовата страна на преместването, са започнали от 4 млн. лв., за да стигнат днес до споменатите по време на правителственото заседание 13 млн.лв. и 80 млн. лв.,посочени от неназовани източници на „Под тепето“.

Официално, в решението на правителството от ноември се казва, че средствата за преместването на музея ще бъдат осигурени в рамките на следващите бюджетни процедури от Министерството на отбраната, но липсва финансова конкретика.

Предисторията на преместването

Като първоизточник на предложението за преместване на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив е посочен президентът Росен Плевнелиев, който през 2012 г. при откриването на експозиция, посветена на 100-годишнината от първия български боен полет по време на Балканската война, е посочил, че уникалните експонати, разположени в музея, трябва да се виждат от всички туристи, които посещават Пловдив.

На сегашното място на музея това е почти невъзможно. Той се намира в съседство с 24-та авиобаза и гражданско летище Пловдив, на 12 км от града и достъпът до него става само с влак или автомобил, тъй като автобусен  транспорт до там няма, пояснява пловдивското издание. Локацията изключва възможността за индивидуални посещения от ученици и млади хора, които няма как да видят притежаваните около 6800 експоната, 59 летателни апарата, разположени в 2 вътрешни и 1 външна експозиция, както и 2 ремонтно-възтановителни хангара и архивохранилище.

„Под тепето“ припомня, че по думите на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов “целият процес по пребазирането би струвал около 1 милион лева, а строителството на нов музей – около 3 милиона лева“.

През 2015 г. командирът на ВВС ген.Румен Радев, сега президент, се обявил против идеята, повдигната отново на дневен ред от премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев. Тогава премиерът обявил на място в имота, че в него ще бъдат инвестирани от 5 до 10 млн. лв. за преместването на Музея от поляните край Крумово в сградите на бившия Корпус тактическа авиация в Пловдив.

снимка: архив Община Пловдив

През 2016 г., след среща в Община Пловдив между кмета на града, директора на Националния военноисторически музей, директора на Музей на Авиацията в Крумово, заместник-кмета по „Култура и туризъм“ и изпълнителния директор в ОФ „Пловдив 2019″ пред медиите е било оповестено, че споменатите институции си подават ръка заедно да работят по съвместни проекти по социализация на музея. „Община Пловдив поема финансирането на идейния проект на бъдещия музей, който ще се намира на булевард „Освобождение“, съобщил тогава кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му, цитирани от „Под тепето“, този проект ще излезе около 250 хил. лв., а пребазирането – между 5 и 7 млн. лева.

Източници на пловдивското издание припомнят също, че преди около 2 месеца в града под тепетата се е провело обществено обсъждане по темата за преместването на музея, на която представители от ръководството на ВВС са изразили  несъгласие с идеята. На същата среща директорът на Националния военно-исторически музей (НВИМ) доц.д-р Соня Пенкова споменала, че предварителните разчети по тяхна сметка възлизат на около 10 млн. лева.

Изненадващо бързо и подозрително кратко решение

Според висши служители в Министерство на отбраната, чиито имена „Под тепето“ не назовава, през септември т.г. е решено, че проектът за преместването на Музея на авиацията от село Крумово в пловдивския район Тракия, както и детайлното обсъждане на процеса, се отлагат за края на 2019-а година. Затова и от самото ведомство, и в щаба на ВВС останали учудени, как за по-малко от два месеца експерти от МО са успели да прокарват всичко и изведнъж на бюрото на Бойко Борисов отива папка с проекторешението, въпреки несъгласието на ВВС, и въпреки решение на специална комисия на отбранителното министерство.

Стенограмата от заседанието на МС на 21.11.2018 г. показва, че правителството ще отпусне 13 млн. лева, за да бъде преместен музеят, пише още „Под тепето“, като разкрива и подробности от дебатите:

Според думите на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, вносител на предложението, пред министрите „Необходимите средства за проектиране и изграждане на цялостната инфраструктура, иновация на съществуващата сграда и изграждане на съответните вътрешни съоръжения и инсталации и изпълнението на проектирания експозиционен дизайн в размер на около 13 млн. лева, да се осигуряват допълнително и целево по бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури при спазване изискването на Закона за публичните финанси.“

След тези думи, Борисов му благодари и дава думата на финансовия министър, който пък от своя страна заявява, че подкрепя напълно проекта.

Премиерът заключва темата с репликата: ”Това сме го обещали на гражданите на Пловдив, пък и не само на гражданите, но и на всички, които обичат авиацията, така че приемаме и тази точка 38.”

Между редовете

Според източниците на „Под тепето“ от министерство на отбраната, специалисти от ВВС разполагат с финансов разчет за преместването, където общата сума е почти 80 млн. лева. От тях близо 50 милиона са отделени само за ремонт на част от сградата.

Същите източници обяснили, че катализаторът на бързото решение е заявен интерес от потенциален инвеститор към гражданското летище „Пловдив“, който претендира за площи от музея, на които да гради терминал.  За Летище Пловдив има вече няколко провалени концесионни процедури (Б.ред.).

Те смятат още, че подготвения сценарий ще превърне проекта по преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив в аферата „ Колодрума 2“, но сумата ще е по-голяма от официално похарчените пари за все още празната пловдивска Многофункционална спортна зала.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините