Правителството ще похарчи над 820 хил. лв. за покрит пазар в Преслав

Велики Преслав Снимка: Фейсбук група

Близо 2 милиона лева ще получи Велики Преслав от коледните „подаръци“ на правителството, което на заседанието си на 9 декември разпредели почти 264 милиона лева като допълнителни трансфери към 146 общини в страната.

За Велики Преслав са отпуснати 1 806 135 лв. за два обекта – изграждане на покрит пазар на мястото на сегашния пазарен площад в центъра на града и основен ремонт на улица и прилежащия към нея водопровод в преславското село Драгоево.

Освен Велики Преслав, допълнително целево финансиране от правителството получава и друга шуменска община – Нови пазар. Там кабинетът отпуска 1, 7 млн. лв. за корекция на минаващата през града река Крива. Миналата година правителството също осигури финансиране за ремонт на речното корито в размер на 1,3 млн. лв.  Сега с новия трансфер трябва да се завърши изцяло  реконструкцията на обекта.

Проектът за ремонт на речното корито е още от 2009 г. и досега поне трима кметове са търсели финансиране за него. Коритото наистина има нужда от ремонт, особено в централната градска част, където то е обратен наклон наклон и водата не може да се изтече. През лятото там става блато, от което в центъра на града се носят неприятни миризми и комари. Според проекта, трябва да се ремонтира цялото речно корито, минаващо през града, което е около километър. 

Тази година около 250-300 метра от реката в центъра беше изчистена от наноси и на места по дъното беше нахвърляна фракция, вероятно с идея там да се бетонира. От два месеца обаче на обекта не се работи и местните хора гадаят защо ремонтът е спрян. Свършена беше някаква работа, но дали тя е за 1,3 милиона, не можем да преценим, казва служител от предишната кметска администрация. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам