Мекици, кафе и сода – защо беше дописан Националния план за възстановяване и устойчивост за 12 млрд лв.

Снимка: Фейсбук/“ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев“

В продължение на часове граждани на шега дописваха и редактираха вежен правителствен документ – Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България трябва да усвои около 12 млрд.лв. за справяне с пандемията до 2026 г., след като той е бил качен като файл в Google Drive с отключена възможност за редакция. Документът беше достъпен на сайта www.nextgeneration.bg, но след медийни публикации беше свален.

Правителството публикува в петък третата финална версия на документа, но изненадващо се оказва, че някой е оставил отключени за редактиране екселски
таблици с предлаганите проекти. Така всеки потребител в мрежата можеше да нанася редакции в тях. В резултат в официалния документ се появиха „нови точки“ точки като „Ходи пеш“, „Продавам две джанти“, „Кафе и кроасан, моля“, „Джипко Бибипков“, „газирана вода“, „Вече 10 минути чакам мекици с кафе. Какво е това слабо обслужване“ и др. и други иновативни обяви и предложения, както и множество колажи.

Проблемът първо беше забелязан от журналиста Атанас Чобанов и платформата му Bird.bg. На фейсбук страницата си Bird.bg публикува видео, на което се вижда как различни потребители дописват плана. Самият Чобанов отбелязва във Фейсбук: „Не може да се отрече, че информационната сигурност на Плана за възстановяване е на ниво. Наблюдателен админ е предупредил чиновниците да заключат файловете за редакция, защото всеки може да пише в тях. Файлът, с който ги е предупредил, се казва ВНИМАНИЕ, и също не е заключен за редакция.“

След като миналата седмица кабинетът обяви, че няма да изпрати окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост до Европейската комисия за разглеждане и одобрение, а вместо това ще го внесе в парламента, в петък документът трябваше да бъде представен пред депутатите от вицепремиера в оставка Томислав Дончев.

Мнозинството от народните представители обаче отказа да го изслуша, като вместо него пожела да говори министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Така след гласуване той беше задължен да се яви на пленарно заседание на 21 април (сряда).

На брифинг, свикан в сранен ден и час, обаче, Борисов каза, че в плана не са предвидени единствено пари за асфалт, вицепремиерът Дончев добави, че за изготвянето му правителството е работило с експертна общност и с Европейския съюз и смята за абсурдна ситуацията, в която партиите критикуват плана без дори да са го прочели.

България трябва да изпрати документа за одобрение в ЕК до 30 април, но този срок може да бъде изпуснат, след като Томислав Дончев заяви, че ще остави на следващо правителство да го внесе, коментира по темата Дневник.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам