BG | EN

Правителството възложи на министъра на околната среда да преговаря с „Юлен” АД за промяна на концесионния договор

снимка: blagoevgrad-news.com

Министерски съвет възложи на министъра на околната среда и водите да предприеме действия за изпълнение на предложенията на Главния прокурор на Република България за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин”, община Банско, „Ски зона с център Банско“, съобщи правителственият пресцентър.

С решението се възлага мандат на министъра на околната среда и водите да проведе преговори с концесионера „Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния договор при спазване на действащото законодателство, като се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България. След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите ще трябва да внесе в Министерски съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите, пише още в съобщението.

Междувременно стана ясно, че петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) е върнал за повторно разглеждане от друг тричленен състав на ВАС делото за това дали новият план за управление на Национален парк „Пирин“ подлежи на екологична оценка. Решението на съда бе публикувано днес.

По-рано тази година тричленен състав на ВАС отмени като нарушаващо Директива 2001/42/ЕО за екологичните оценки решението на служебния екоминистър (решение № ЕО-1 от 1.03.2017г.), с което е постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014 – 2023 г. В проекта за актуализация се предвиждаха значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които се разширяваха възможностите за строежи. Тези промени бяха обжалвани от ВВФ – България (сдружение „ВВФ – Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България“ ) и Асоциация на парковете в България, както и физически лица, припомня по темата Дневник.

Само преди седмица, пък, от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настояха ако прокуратурата е открила нарушения от страна на „Юлен“ АД – концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, защото концесията е незаконно увеличена и по този начин е нанесена щета на националния парк и интересите на обществото, то да започне разследване за нарушение по чл. 278в от Наказателния кодекс. Според екооганизацията „и дума не може да се отваря за затваряне на очите и преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с милото обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение.“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините