BG | EN

ПП-ДБ и ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в хитринското село Студеница

Снимка: radian.bg

Коалиция ПП-ДБ и партия ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в с. Студеница, община Хитрино, където на 23 юни ще се проведат частични местни избори. До новия вот се стигна, след като съдът отмени избора от 29 октомври 2023 г., когато за кмет на селото беше избрана кандидатката на ПП-ДБ Нафизе Исмаил.  

Резултатът беше обжалван от другия претендент за поста – кандидатът на ДПС Гюнай Хаккъ и жалбата му беше приета като основателна от Административния съд в Шумен и от Върховния административен съд /ВАС/.  

Двамата – Нафизе Исмаил /ПП-ДБ/ и Гюнай Хаккъ /ДПС/, отново ще се състезават за доверието на избирателите на 23 юни 2024 г.

На местните избори на 29 октомври 2023 г. кметският пост в Студеница беше спечелен на първи тур от Нафизе Исмаил, която получи 159 гласа от общо 313 действителни бюлетини. Разликата с нейния опонент Гюнай Хаккъ беше само пет гласа – кандидатът на ДПС получи 154 бюлетини.

В селото имаше и трети кандидат за кмет – Илхан Ефраим от НДПС, но за него не беше отчетена нито една бюлетина.

В Студеница по списък има 511 избиратели, а на 29 октомври правото си на глас упражниха 320 души. Имаше 5 недействителни бюлетини и две с вот „Не подкрепям никого“

След изборите загубилият кандидат обжалва резултата в съда и в края на ноември 2023 г. Административният съд в Шумен отмени решението на общинската избирателна комисия /ОИК/ в Хитрино, с което Нафизе Исмаил беше обявена за избрана за кмет на с. Студеница.

Съдът констатира, че за местните избори на територията на община Хитрино е образувана една подвижна секционна избирателна секция /ПСИК/, за която са заявили желание да гласуват 23 избиратели. Правото си на глас обаче са упражнили само четирима избиратели, останалите 19 души не са били посетени от подвижната секция в избория ден.

Съдът посочва, че това е съществено нарушение, тъй като лишава избирателите от гарантираното им по Конституция право на вот. Освен това, според съда, лишаването на 19 избиратели от правото да гласуват деформира изборния резултат, тъй като разликата между двамата кандидати в Студеница е само 5 гласа.

Съдът посочва и други нарушения – в деня на вота представители на общинската администрация са се намесвали недопустимо в работата на подвижната секция и са определяли в кои населени места да пътува подвижната кутия. Председателката на ПСИК е заявила пред съда, че в деня на изборите непрекъснато е получавала телефонни обаждания от секретаря на община Хитрино и от заместник-кмета, които са давали указания кое от населените места да бъде посетено.

Въз основа на тези нарушения, съдът обяви за незаконосъобразно решението на ОИК за избор на кмет на с. Студеница и обяви избора за недействителен. През февруари 2024 г. решението на Административен съд – Шумен беше потвърдено от ВАС и с указ на президента бяха насрочени нови кметски избори в хитринското село на 23 юни 2024 г.

Служители на областната дирекция на МВР ще осигурят охраната на изборната секция в село Студеница на 23 юни, съобщиха от полицията. Със заповед на директора на ОДМВР – Шумен ст. комисар Георги Гендов в селото ще бъдат разположени мобилни групи, които ще извършват обходи от петък, 21 юни до края на изборите. Охраната на изборните книжа и машината за гласуване ще бъде поета от полицейски служители на областната дирекция.

В още едно хитринско село ще има предсрочни кметски избори, но не заради съдебно решение. В с. Висока поляна през октомври ще се проведат частични избори, тъй като избраният за кмет Ибрям Ибрям е починал на 3 май 2024, съобщава ОИК. С президентски указ новите избори във Висока поляна са насрочени за 20 октомври 2024 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините