BG | EN

По следите на едно изчезнало уведомление за строежа на инсинератор край Русе (продължение)

Копие от писмо, изпратено от румънското екоминистерство до българския му аналог през март 2022 г., с искане за оценка за въздействие вържу околната среда на бъдещ инсенератор в ГЖюргево. То остава без реакция.
Илюстрация: „За истината“

След като За истината публикува информация как двама неопитни, но богати братя от ливански произход искат да построят инсинератор за изгаряне на отпадъци в непосредствена близост до центъра на Русе, с нас се свърза читател. Той изрази съмнения, че цитираните в текста уведомления на румънските власти към българските, може да са били фалшифицирани с цел дискредитиране. 

Историята започва на 10 март 2022 г.,

когато румънското министерство на екологията изпраща на българското покана да се включи в оценката на въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС). Това се налага, тъй като предвидената строителна площадка за инсинератора се намира на разстояние под три километра от центъра на Русе, и според международното право страната ни може да даде становище в каква степен проектът представлява риск за околната среда у нас.

По това време управлява четворното правителство на Кирил Петков. Министър на околната среда и водите в кабинета е Борислав Сандов от партия “Зелено движение”, част от коалицията “Демократична България”.

МОСВ обаче не отговаря на поканата

на румънските власти за участие в процедурата. 

От Министерство на околната среда, водите и горите на Румъния потвърдиха за „За истината“, че цитираните писма са били изпратени до България.

На 10 март 2022 г. по електронен път е изпратено писмо с номер DEICP/3650/09.03.2022. То следва да е получено на два имейл адреса в българското ресорно ведомство: minister@meow.government.bg и edno_gishe@meow.government.bg. Поканата за участие в процедурата по ОВОС е изпратена също и до контактната точка у нас по силата на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст.

МОСВ не отговаря и на две последващи писма

на румънските власти – на 5 май и на 16 май 2022 г. 

“На 16 май 2022 г. румънският контактен център изпрати напомняне относно 4 уведомления, за които се изчаква отговор“, уточняват от румънското екологично министерство. „Едно от тях е за проекта, който визирате (изграждането на инсинератор край Русе – бел.а). Българският контактен център отговори на следващия ден, че се подготвят отговори на уведомленията и през октомври 2022 г. изпрати изисканата информация за три от проектите. Проектът за инсинератора е оставен без отговор.”

След публикации в медиите за неглижираните писма за инсинератора Борислав Сандов написа във Фейсбук, че “писмо от страна на Румъния за този проект категорично не е стигало до моето бюро за резолюция, за да се говори за някакво мое бездействие“. Според него Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст не предвижда конкретен срок по мълчаливо съгласие, който да е бил пропуснат и допълва, че “ако е имало някакво забавяне в отговора от страна на МОСВ, то това не е създало условия да бъде пренебрегнато мнението на България”. 

За изграждането на инсинератор за горене на отпадъци край Русе се заговори в края на лятото, когато

румънските власти дадоха последен шанс на България

да вземе участие в трансграничния ОВОС. В крайна сметка българското министерство изпрати становище по казуса и изиска допълнителна информация за намерението на фирмата Friendly Waste Romania. Междувременно десетки жители на Русе и Гюргево излязоха на протест срещу реализирането на проекта.

В края на октомври румънските власти изпратиха до българските преработената документация към проекта, в която са съобразени коментарите за екосъобразност. До 24 ноември заинтересованите лица могат да изпратят становища по обновения вариант на екологичната оценка.

Компанията Friendly Waste Romania, която иска да инвестира в изграждането на инсинератор за медицински отпадъци, е основана през 2019 г. с 200 леи капитал (ок. 80 лева). Зад нея стоят двама братя от ливански произход от Мохамед Фадел и Неамет-Дана Фадел. От самото си създаване дружеството работи на загуба. Към 2022 г. Frendly Waste Romania има общо над 9.4 млн. леи дългове, включително и към държавния бюджет на Румъния.


Цялата документация, изпратена до България, може да откриете тук.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още от автора

Стадионът в Русе, на който светкавица уби дете през август, се оказа без гръмоотводи

Разследване на “За истината” установи, че по време на инцидента, при който на 30 август т.г. мълния порази дете на общински стадион в Русе съоръженията там не са разполагали с всички предвидени по проект системи за защита от мълнии.  

В Русе избраха още от същото, в областта ГЕРБ и ДПС запазват влияние

В Русе Пенчо Милков, издигнат от местна коалиция “БСП за България”, спечели убедително. В по-малките общини и села в областта ГЕРБ и ДПС също запазват влиянието, което имаха.

Масово напускане на журналисти: Кой взема решенията в Euronews България

През 2022 г. Euronews Bulgaria наследи бившата ТВ Европа, която неофициално беше наричана: “партийната медия на ГЕРБ”.

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.