BG | EN

За 41-та годишнина на паметника на вр. Бузлуджа ще бъде представен фотоалбума „Строи се монумент“

Тоталитарният дом-паметник на вр. Бузлуджа
Снимка: jdblack/pixabay.com

По случай 41 години от откриване на Дом-паметника на вр. Бузлуджа, която бе отбелязана на 23 август т.г., излезе от печат фотоалбума „Строи се монумент”.

Луксозното издание, което разказва за начина, по който е бил построен паметникът, „доброволния“ труд, с който е издигнат и неволите на хората, изградили този мащабен и единствен по рода си в страната монумент на тоталитаризма, ще бъде представено на 24 ноември от 18 ч.в „Музея на хумора и сатирата“ в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството, поставено през 1974 година, до затварянето на обекта през 1989 година.

Фотоалбумът е издаден от казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще го представи в Габрово.

Подготовката на строителната полощадка започва на 23 януари 1974 г. от архитект Георги Стоилов и група строителни инженери. Височината на връх Бузлуджа е свалена с 9 метра (от 1441 м до 1432 м), като са изкопани 15 хил. кубически метра скала за основите на паметника.

Плакатът за събитието пож представянето на албума „Строи се монумент“
Илюстрация: „За истината“

В процеса на строителството са използвани 70 хил. тона бетон, 3 хил. тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на комунистическия дом – паметник на Бузлуджа е финансирано с „публични дарения“ с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудния терен, тежките метеорологични условия, особено през зимата и конструктивната сложност на проекта реализацията му е отнела повече от седем години (от януари 1974г. до август 1981г.).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 млн. души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация. Приемът е бил на всеки пълен час.

В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е бил спектакълът “звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални политически теми. Високият 70 м пилон на паметника с рубинена червена звезда не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините