По листите ще ги познаете

Партиите и коалициите регистрираха своите листи за участие в предстоящите избори в ЦИК и в Районните избирателни комисии. Тенденцията партийните лидери да са водачи в две листи се превърна в практика, която им гарантира, че някоя изненада няма да ги остави извън парламента. А желанието за промяна на статуквото остава само декларация и не е персонализирано дори в листите на извънсистемни партии и коалиции. Затова ще е добре, преди да отидат да гласуват, избирателите да погледнат регистрираните в техния избирателен район листи, да се опитат да разберат кой кой е в тях и да направят информиран, а не емоционален избор. Защото често тези, които ги редят,

поставят на неизбираеми позиции разпознаваеми личности по места, хора с добро име и авторитет, за да прелеят доверие към съответната партия или коалиция. За първите места най-често се плаща и то немалко. Още преди 20 години се говореше, че мизата тръгва от 50 хиляди лева нагоре. Обикновено с този вид политическа търговия се занимават не самите партийни лидери, а тези, които трябва да набавят средства за предизборната кампания. Понякога спазаряването за гарантирано избираеми позиции става не директно с кандидатите за депутати, а с тези, които стоят зад тях и са готови да платят кампанията им – тяхната и на партията в съответния регион срещу поемането на лобистки ангажименти от бъдещите народни представители.

Трийсет партии и коалиции регистрираха свои листи в 27-ми Старозагорски избирателен район, някои от тях с по един кандидат. Такава е например листата на Коалиция „Граждани от протеста“, в която фигурира единствено името на Стоян Иванов Тодоров. Името на коалицията е подвеждащо за избирателя, който може да реши, че тя обединява партии, участвали в миналогодишните протести срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. Всъщност тя събира несъбираеми от идеологическа гледна точка маргинални политически субекти, а една от партиите – „Съюз на свободните демократи“ я напусна преди дни.

Както обикновено ръководствата на партиите не се съобразяват с номинациите, които постъпват от организациите в страната. Или ги приемат, ако съвпадат с интересите на лидерите им. Така, въпреки че Делян Пеевски беше най-номинираният кандидат за следващия парламент, името му не фигурира в нито една от регистрираните в страната листи. Най-баналното обяснение в такива случаи е, че кандидатът не желае да бъде народен представител.

Недоумение сред членовете и симпатизанти на ГЕРБ в Стара Загора предизвика листата на управляващата партия. Въпреки че досегашният зам. председател на Народното събрание Емил Христов събра най-много номинации от партийните структури в региона, той не е листата на управляващата партия. Затова пък неочаквано на второ място в нея се оказа Маноил Манев, известен най-вече с шумните си прояви в телевизионните студия. Емил Христов отрече пред журналисти причина затова да е конфликт между него и кмета на града Живко Тодоров – член и на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която по устав има последната дума при съставянето на листите. Всъщност чия е последната дума, знаят всички в България.

Опит да подведе избирателя прави и листата на Коалицията “Изправи се!Мутри вън!“ Пръв затова предупреди в специална позиция до медиите Борислав Лазаров – един от активистите в летните протести в Стара Загора срещу корумпираното управление и за морал в политиката. В нея той изразява недоумението си от начина, по който е подредена старозагорската листа на коалицията и обявява, че не я подкрепя: “Вярвам, че в листите на протеста НЯМАТ място хора, хвърлящи в обществото дори минимална сянка на съмнение за текуща пряка или косвена асоциация с ГЕРБ, партиите от статуквото или техните слугуващи формации“. Симпатизантът на „Отровното трио“ твърди, че Мая Манолова е избрала за „ракета-носител“ в 27-ми избирателен район партията „Земеделски народен съюз“ (ЗНС), което е обида за хилядите граждани, подкрепили протестите в България за връщането на демокрацията и държавността. Проверка на „За истината“ установи, че листата за регистрацията на коалицията е внесена в РИК от Мария Динева – председател на Общинския съвет в Стара Загора и председател на УС на ЗНС с пълномощно от Мая Манолова. Този факт, меко казано, буди недоумение, защото ЗНС не е в състава на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, което предполага задкулисни договорки. Те, разбира се, имат своята цена. И ако следваме максимата „По листата ще ги познаем“, ще видим, че втори след Мая Манолова, която води старозагорската листа, е Светослав Колев-избран с конкурс през есента на 2019 година за шеф на индустриалната зона в Казанлък не без протекцията на Живко Тодоров. Така, ако лидерката на „Изправи се!БГ“ стане народен представител от София, тя ще освободи мястото на Колев, който може да се окаже „троянски кон“ в коалицията. Какво е обещано на Манолова за тази сделка, избирателите не знаят. Както нямат отговор и на въпроса защо в старозагорската листа няма нито един от активистите на протеста. Явно те са отказали тази „чест“, дори и да им е била предложена.

Тази грандиозна подмяна на лицата, оттам и на идеите действа демотивиращо на избирателите, голяма част от които споделят внушението, че в политиката всички са маскари. Но това е само началото на кампанията и първите листи, които показват, че в подредбата им принципите са спазени толкова, колкото и при сдружаването на партии с различна идеология.

В рубриката “Мнения” представяме различни гледни точки, които не непременно отразяват или съвпадат с редакционните позиции на “За истината”.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам