BG | EN

По-високи цени на такси и услуги подлага на обществено обсъждане Община Шумен

На въпроси на журналисти отговарят зам.-кметът по „Бюджет и финанси“ Десислава Петрова и ст. експерт Христо Цанков “Търговия и реклама” в общинската администрация.
Снимка: Radian.bg

Повишение на повечето такси и услуги, които предоставя Община Шумен, се предвижда в промените на наредбата за местни такси и цени на услуги, публикувана за обществено обсъждане в сайта на Общината.

Сред причините, които налагат промените в общинската наредба, са темповете на инфлация, отчетени от Националния статистически институт, ръстът на минималната работна заплата, както и повишението на всички цени на битови услуги- вода, електричество и др., посочват от администрацията на пресконференция днес, цитирани от регионалното издание Радиан.

Най-много се увеличава таксата за ползване на зала „Арена Шумен“ – от 480 лева на 1440 лева, поскъпва и ползването на Летния театър – от 930 лева на 1030 лева., увеличават се още наемите за концертни зали, както и за ученическия и градския стадион. Увеличение се предвижда и при таксите за административни услуги в строителството и селищното устройство, в сферата на гражданската регистрация. Издаването на удостоверение за настоящ адрес скача двойно – от 5 на 10 лева. 

Една от целите за въвеждане на по-високите такси е да се повиши качеството на представяните административни услуги, чийто цени също се вдигат, обясняват от общинската администрация.

За гражданите, които заявяват и ползват административни услуги по електронен път, е предвидено намаление на цената на таксата в размер на 10%.

За първи път в Наредбата са предвидени цени за наемане на ансамбъл за народни танци и песни „Шумен”.

Община Шумен е взела под внимание внесеното становище от Организацията на хотелиерите и ресторантьорите при определянето на цената за поставяне на маси и ползването на тротоарно право ще струва наполовина.

Възражения и предложения във връзка с предложените промени в наредбата може да се изпращат до 19 юли.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините