По-високи глоби за замърсяване и зони с ниски емисии анонсира Община Пловдив

Илюстрация: airplovdiv.info.

Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната среда на територията на общината за подобряване качеството на въздуха и ограничаване негативните въздействия върху околната среда, съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев, цитиран от общинския пресцентър.

Промените трябва да позволят въвеждането на зони с ниски емисии на територията на общината. В тях ще бъде ограничена употребата на определени видове горива или уреди за отопление, както и движението на определени категории моторни превозни средства.

С изменението на общинската наредба се вдигат и санкциите за нарушителите, които чрез строителни или други ремонтни дейности замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се глобите за физически лица да бъдат от 500 лв. до 1000 лв., а за юридически – от 1400 лв. до 4000 лв. До момента санкциите за физически лица бяха в размер от 300 лв. до 800 лв., а за юридически лица от 1400 лв. и стигаха до 3500 лв.

Проектът предвижда също да се засили контролът върху изгаряне на дървесината, която се използва за отопление и е един от замърсителите на въздуха. Тя трябва да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти, посочват от общинската администрация.

Проектът е публикуван на официалната страница на Общината: https://www.plovdiv.bg/proekt-okolna-sreda/

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам