BG | EN

Почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори установи проучване

Почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори през есента са установили от Института за развитие на публичната среда.

Това се разбира от думите на Лилиан Никифорова – експерт в института, който направи изследване „Изборният туризъм и рисковете за местните избори“, пред БНР.

Били са сравнени данните от началото на настоящата година до края на април с данните от предходната година, когато местен вот нямаше. Изследователите са търсели да видят дали има необичаен ръст в регистрациите по настоящ адрес.

Оказва се, че такъв ръст има. Примерът, който Никифорова дава е, че ако през 2022 г. за периода януари – април преместванията по настоящ адрес са били около 38 хил., то през настоящата година те са вече близо 69 хиляди, което е сериозно увеличение практически със 78%, ако се вземе 2022 като базова година. 

Конкретен пример дава тя със село Сигмен, община Карнобат. „Делът на новозаписаните по настоящ адрес е най-голям в страната. Там при население от 118 души в селото, има 141 нови регистрации по настоящ адрес за периода януари – април„, посочва Лилиан Никифорова. 

Даваме този сигнал изключително рано, като посочваме конкретни места и общини, подчерта Никифорова в предаването „Преди всички“. Тя изрази надежда местните общности и институции да направят проверки и да реагират. Съмняваме се доколко самосезиране може да се случи без външен натиск и затова искаме да насочим общественото внимание, каза тя.

По думите й по време на местния вот гласът ни тежи най-много. Тогава дори няколко десетки гласа могат да обърнат резултата в малките населени места.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините