„Плюеха ни, подритваха ни“ – почти година се бави следствието за полицейски побой над протестиращ студент

Битият студент Евгени Марчев
Снимка: Скрйншот от Би Ти Ви

Почти година се бави разследването за бруталното полицейско насилие над протестиращ младеж през лятото на миналата година, който пострада сериозно при побой и беше настанен в неврохирургията на „Пирогов“ с тежко комоцио. Става дума за 22-годишния Евгени Марчев, студент по право в Хага, който беше малтретиран от униформени служители, докато участваше в големите летни протести срещу правителството на Бойко Борисов.

На 10 юли 2020 г. Марчев, заедно с други младежи, беше бит и влачен от полицаи под колоните на Министерски съвет, а кадри на бруталното насилие, заснети от очевидци, бяха пуснати в социалните мрежи и предизвикаха огромно обществено недоволство. „Влачиха ме и отново ме удряха в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, като очаквах някой от техните колеги да се отзове, но нищо такова не се случи“, разказа по-късно студентът от Хага в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Евгени Марчев обясни, че се оказал срещу полицаите, докато се опитвал да помогне на друг нападнат човек. „Издърпаха ме от живата верига,

повалиха ме в борчески стил назад

паднах странично и си ударих главата. Тогава получих най-много удари. Над мен застана униформен без маска и без каска, който ми нанесе два или три удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но ударите продължиха. Тук изгубих съзнание. Те вероятно решиха, че отказвам да им съдействам. Опитаха се да ме вдигнат, но аз не можах да се задържа на крака. Влачиха ме и отново ме удряха“ – така описа студентът побоят, който му е бил нанесен.

Задено с него бяха бити и други младежи, което се виждаше и от публикуваните във фейсбук шокиращи кадри. „В един момент ни сложиха белезници. Накрая бяхме нахвърляни 6-7 души като трупове. Всеки един от тях е пострадал.

Плюеха ни, подритваха ни

разказа Евгени Марчев. И хвърли светлина върху още по-ужасна гавра върху единственото задържано момиче.

„То беше влачено за косата по брутален начин. Само на нея й беше разрешено да седне. Тогава полицаите извадиха личните си телефони, момичето беше с разголена гръд от самото влачене, един от полицаите започна да я гали по косата и да я снима директно. Тя го молеше да спре, раказа студентът. Искам хората да си представят какво унижение е това – след като е била влачена и бита, а до нея седи приятелят й, полицаите да я галят по косата и да я снимат. Това е по-страшното!“

Година по-късно разследването за полицейското насилие все още не е приключило, съобщи адвокат Полина Велчева, която е защитник на студента по това досъдебно производство. То е образувано от прокуратурата срещу неизвестни полицейски служители с обвинение за нанасяне на средна телесна повреда на Евгени Марчев. Прокуратурата обаче не се е самосезирала, въпреки множеството снимки, видеоматериали и свидетества на очевидци, обяснява адвокатът на бития студент. Разследването за полицейско насилие е било разпоредено след сигнал на друг адвокат. Оттогава наказателното производство е в софийското следствие.

адвокат Полина Велчева
Снимка: Диана Желязкова

„То беше срещу неизвестен извършител и ние и досега не знаем дали са установени извършителите на побоя. Едни ото разследващите каза, че

има замесени четирима полицаи,

но към онзи момент на тях не им бяха повдигнати обвинения, те бяха разпитвани в качеството им на свидетели“, обяснява адв. Велчева. И коментира: Не знаем какво се случва с това наказателно производство. Може да е спряно, може да е удължено разследването, но до този момент никой не ни е уведомил какво става.

Една година е прекалено дълго време за подобно разследване, при положение, че в случая има достатъчно факти, много снимки и видеоматериали, включително от камерите на Министерски съвет, има и показания на очевидци, категорична е адвокатката на бития студент. Дори огромният общесетвен отзвук обаче явно не е накарал разследващите да се забързат, а според юристи натоварването в софийското следствие не е от най-високите в системата.

„Досега можеха да го приключат това досъдебно производство и да ни извикат, да ни предявят материалите. Щом не са ни извикали, значи не са го приключили, а ние изрично сме направили искане след приключването му да се запознаем с цялото разследване“, казва адв. Велчева и подчертава: Една година е много време!

Адв. Велчева изрази надежда, че

служебното правителство може да промени нещата.

„Новият вътрешен министър е поел ангажимент да се извърши цялостна проверка на полицейското насилие по време на протестите, има и смени в ръководните постове на полицията, включително на шефа на СДВР, който беше отговорен за организацията по време на протестите. Очакваме от новото правителство адекватна работа и да видим дали ще има доказателства, които да разкриват, че в случая с Евгени Марчев има престъпление“, заяви адв. Велчева. Тя е един от най-активните защитници на протестиращите от миналото лято, а по време на големия протест на 2 септември изкара почти денонощие, обикаляйки полицейските управления в София, където бяха задържани десетки протестиращи.

През тази седмица излезе съдебното решение, с което заповедта за задържането на студента е обявена за незаконна.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам