BG | EN

Почина пострадал в катастрофата с джип на зам.-председателя на ОбС в Девин

Катастрофиралият джип на Туристическото дружество „Зелена долина“
Снимка: „Отзвук“

Родопското село Гьоврен се прости с 14-годишния Джанер Юреклиев, който пострада тежко по време на нерагламентирано туристическо пътуване към местността Вълчи камък с джипа на Велизар Шанов – зам.-председател на Общински съвет – Девин и старши експерт в Областна дирекция „Земеделие“ в Смолян. Това съобщава днес регионалното издание „Отзвук“.

Момчето е починало в четвъртък в софийска болница след продължилата повече от месец битка на лекарите за живота му.

Всичко за трагичния случай можете да прочетете – тук. За кариерата на Велизар Шанов от сивия бизнес до конфликта на интереси – тук

На 15 юни т.г., наетият от Туристическо дружество „Зелена долина“ Мустафа Устов  качил в товарната каросерия на пикап „Мицубиши L-200“ две семейства от София и потеглил по стръмния и черен път. На предната седалка до него седнал 14-годишният му приятел Джанер. Малко преди върха 18-годишният Устов изгубил управление, пикапът тръгнал назад и се преобърнал 2-3 пъти. Туристите – двете семейства Шутови и Якимови от столицата, изхвърчали от колата, заедно с тях и момчето на предната седалка. При катастрофата най-тежко е пострадал Джанер – с разкъсан далак, 14 спукани ребра и пробит бял дроб. В смолянската болница, където бе приет по спешност, му е извършена операция, при която е отстранен далакът му и е поставен на изкуствено дишане. След няколко дни Джанер бе транспортиран в Клиниката за анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, а оттам и в София.

Джипът, с който катастрофираха Мустафа, Джанер и двете семейства от София, е брандиран от всички страни с реклами на местностите, до които се извършва превоз, както и с телефона на зам.-председателя на ОбС Девин Велизар Шанов.

Пикапът, който отне живота на Джанер, се оказа собственост на Велизар Шанов, а той чрез Туристическо дружество „Зелена долина“ извършва нерегламентирани и опасни превози на туристи срещу заплащане до панорамна площадка в местността Вълчи камък над село Гьоврен, установи съвместно разследване на регионалния вестник „Отзвук“ и „За истината“ . Площадката е изградена и се стопанисва от Туристическо дружество „Зелена долина“.

След произшествието на място бе извършен оглед от дежурна оперативна група към Районното управление на МВР – Девин, а шофьорът Мустафа Устов бе задържан за 24 часа.

Велизар Шанов обаче отрича той или дружеството, което представлява като председател на Управителния съвет, да са извършвали нерегламентиран превоз срещу заплащане. „Това момче (Устов – б. а.) ми е комшия и приятел. Имам му пълно доверие, много кротко момче и друг път съм му давал джипа да си върши негова работа и по селото.“ – каза пред „Отзвук“ след инцидента Шанов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините