Потърсилите убежище в област Габрово граждани на Украйна са 320

Заседание на Областния координационен център в Габрово
Снимка: Областна администрация

Към 1 април т.г 320 украински бежанци са потърсили убежище в четирите община на габровска област. Най-много са настанените в Габрово, 50 са устроени в Севлиево, 28 са в Дряново и 19 в Трявна.

Това стана ясно по време на заседание на Областния координационен център с представители на институциите, имащи отношение към настаняване и подпомагане на украински граждани на територията на област Габрово.

В страната до момента са разкрити над 175 работни места в 93 локации (офиси) в над 65 населени места. В област Габрово са разкрити две работни места, издадени са 231 регистрационни карти с лични номера на украинци над 14 г.

Към 1 април 2022 г. у нас са регистрирани 364 места за настаняване с общо 46 784 легла, по данни на областния управител на Габрово. От същата дата е стартирало и изплащането на средствата съгласно Решение на МС 181. Към 4 април са постъпили 260 заявления за финансиране на обща стойност 10,8 млн. лв. В момента се обсъждат възможности за финансиране и на поетите извънредни разходи, направени от страна на общините, както и разходите за ток и вода на обществените сгради, в които са разположени Центрове за подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна.

Мобилните екипи на Агенцията по заетостта са посетили, анкетирали и консултирали над 1000 украински граждани до края на миналата седмица като 65% от анкетираните искат да започнат работа веднага, 20% – в рамките на следващите 6 месеца.

В Габрово са проведени само две срещи на представители на Бюро по труда с украинци. Във връзка със социалните помощи, които имат право да ползват при наличие на личен номер – в страната най – голям е процентът за еднократна социална помощ за инцидентни нужди ( до 375 лв.) В Габрово подадените заявления са 39 и 14 в Дряново.

Институциите в областта отчетоха добра организация на работа, създаден е синхрон и всеки казус се решава  максимално бързо от съответните компетентни органи. Областният управител Ралица Манолова определи като положително откриването на приемна за украински граждани в Община Габрово, където всеки вторник на въпроси отговарят представители на сектор „Миграция“ при ОД на МВР, РЗИ – Габрово, РУО – Габрово, Дирекция „Социално подпомагане“, Бюро по труда – Габрово, експерти от Дирекция „Образование и социални дейности“ при Община Габрово, както и областния координатор към Центъра за подкрепа за габровска област.

Следващата седмица предстои разяснителна среща за правата и възможностите пред украинските граждани, настанени в община Севлиево. Част от тях са заявили, че желаят да започнат работа и вече учат български език в разкрития кабинет в Средно училище „Васил Левски“. Там безплатно три пъти седмично по два часа вечер украинските граждани учат езика ни с Таня Попова – преподавател по руски и български език.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам