Потъналата в дългове община Хаджидимово си е купила Мерцедес с „амбиентно интериорно осветление в седем цвята“

Снимка на автомобила от обявата в сайта на продавача

Свръхзадлъжнялата община Хаджидимово е купила луксозен Mercedes-Benz с всички екстрии специално оборудване прес съмнителна обществена поръчка. Като участник в нея се е явило само едно дружество, което единствено е предлагало автомобил, отговарящ на условията, поставени от местната администрация в Хаджидимово. За това съобщиха от Антикорупционният фонд (АКФ), който е подал сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция.

Поръчката е била обявена на 14 декември миналата година. Тя поставя изключително конкретни изисквания за марката, модела, техническите спецификации и дори вътрешното оборудване на автомобила, които общината търси да закупи. Най-изненадващо е конкретното изискване моторното превозно средство да е употребявано, като годината на първата му регистрация да бъде 10 месец 2017 г.

На условията отговаря само една кола. Става въпрос за „Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift“, предлаган от „Хермес Ауто Груп“ ЕООД на неговия сайт.

Компанията е и единствената, подала оферта.

И в обществената поръчка и в обявата съвпадат изброените минимални технически спецификации: „подлакътник за задните места с отделение за вещи“, „отделение за очила при модула за управление на интериорното осветление“, „жабка пред пътника отпред, вентилирана, осветена с възможност за заключване“, „мрежи за укрепване на предмети на тунела в краката на пътника отпред и в багажното отделение“, „лампи за четене на задните места“, „куки в багажното отделение“, „контакти за предните и задните места и в товарното отделение 12V“, „лайсна за защита на ръба на багажника“, „алуминиеви джанти 19 инча, (48,3 см) дизайн 5 двойни спици, лакирани в титан сиво“, „два видими ауспухови накрайника в полирана благородна стомана“, „спортни педали от полирана благородна стомана с гумени бутони“, „амбиентно интериорно осветление в седем цвята, озвучителна система“ и други.

От Антикорупционния фонд посочват, че въпреки медийния интерес към случая, на 12.01.2021 г. договор за доставка на автомобила е сключен именно с Хермес Ауто Груп, а реакция от държавните институции няма. Според организацията, поръчката на толкова луксозен автомобил не кореспондира с нуждите на Община Хаджидимово, която е финансово свръхзадлъжняла.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам