След 13 млн. лв., откритата през 2018 г. „Арена Шумен“ вече е за сериозен ремонт

Така местната администрация опита да скрие състоянието на зала „Арена Шумен“
Снимка: Дияна Желязкова

Зала Арена Шумен, за която държавата и общината похарчиха близо 13 млн. лв. отново протече, независимо от ремонтите, започнали скоро след откриването й през 2018 г. Официалното  стълбище към залата вече е подгизнало от дъжда и снега, паднали през последните дни, а мазилката е мухлясала и се кърти на големи парчета, установи проверка на „За истината“.  Течът обаче съвсем не е от последната зима. Той започна още миналото лято след всеки по-силен дъжд.

Красивата зала е

гордостта на кмета Любомир Христов,

който не пропуска да се похвали с нея и дори я нарече я нарече „Бижуто на Шумен“. То обаче имаше злощастието да даде дефекти и да протече още след първия по-силен дъжд. В края на юли 2018 г., само седмица след като премиерът Бойко Борисов тържествено откри залата, тя се наводни по време на дъжд, а коридорите и съблекалните плувнаха в 15 сантиметра вода.

Събитието беше „увековечено“ в любителски снимки на граждани, които в същото време бяха в залата на „туристически обиколки“, организирани от кметството. След като възмутените шуменци публикуваха в социалните мрежи снимки на плувналите във вода коридори, местната администрация прекрати туристическите посещения в „Арена Шумен“, а изпълнителят на обекта – „Джи Пи Груп“ заяви, че ще отстрани щетите за своя сметка.

Обяснено беше, че

виновникът за наводнението

е преляла шахта в приземния етаж на залата, която не издържала на проливния дъжд. След инцидента дружеството обяви, че проблемът е отстранен, като е монтирана една възвратна клапа, „за да не се повтори това нещо“.

Две години по-късно започнаха да се забелязват следи от нов теч, този път по стълбищего към залата. След дъжд под стълбите се образуваха локви, а мазилката започна да мухлясва и да подпухва. Явно течът е още от началото на 2020 г., но заради пандемията от коронавирус залата беше заключена и никой, освен общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ (ОЖИ), което я стопанисва, не знае

какво се случва вътре?

Подгизналото и рушащо се стълбище обаче нямаше как да бъде скрито. През есента на 2020 г. залата беше снимана от телевизионен екип на проекта „Черна книга на правителственото разхищение в България“ на немската фондация „Фридрих Науман“. В книгата Арена Шумен попадна като лош пример за неефективно харчене на публичен обществен ресурс. Екипът поиска да влезе в залата за снимки, но така и не беше допуснат вътре. 

Журналистите и представителите на фондацията бяха прехвърляни

от телефон на телефон

между пресаташето на шуменския кмет и управителя на общинското предприятие „ОЖИ“, всеки от които се оправдаваше с другия за забранения достъп до залата. В край сметка телевизионен екипът така и не успя да влезе в „Арена Шумен“.

Тази зима проблемът със стълбището явно е станал още по-сериозен. Мухлясалата мазилка вече се кърти и пада на големи парчета, част от покривните плоскости са свалени, а наводнението се е разпростряло и е обхванало почти цялото стълбище.

От общината са се опитали да скрият

неприятната гледка,

като са заградили подстълбищното пространство с високи преградни платна.     

Наводненото стълбище на многомилионната зала беше заснето вчера и от екип на обществената немска телевизия ZDF и журналистката Брита Хилперт. Именно тя зададе въпроса към премиера Борисов за състоянието на медиите в България по време на срещата му с австрийския канцлер Себастиян Курц във Виена на 16 март т.г. „Свободата на словото е толкова свободна, колкото в други държави“, отговори тогава ядосаният Борисов и определи въпроса на Хилперт като „некоректен“.

Журналистката от нeмската телевизия ZDF Брита Хилперт
Снимка: „За истината“

Вчера немската журналистка дълго и озадачено разглежда течащото стълбище на Арена Шумен и не можеше да повярва, че

сграда, строена с 13 млн. лв. публичен ресурс

в размер на , е в това състояние.

„Как е възможно това, защо хората не са ядосани, защо държавата не прави нищо“, попита Хилперт. Въпроси, които и ние задаваме отдавна, но на които никой не отговаря. Стопанинът на залата – шуменският кмет Любомир Христов, повече от година не отговаря на критични журналистически въпроси. По време на една от последните си пресконференции, след въпрос, зададен от „За истината“ той си позволи да каже дори следното: Аз на вас няма да ви отговарям! Та немските журналисти има още много какво да научат за „свободата на медиите“ в  България.

А случващото се с „Арена Шумен“ ще продължи да звучи като гротескна интерпретация на поговорката: „Където е текло, пак ще тече…“

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам