BG | EN

Построената през 1814 г. Часовникова кула в Трявна е с ново осветление

Часовниковата кула в Трявна
снимка: Община Трявна

Емблематичната за Трявна Часовникова кула e с ново осветление, съобщиха от Община Трявна.

Над 20 LED прожектора с различна големина, всички в топлата гама на цветния спектър, осветяват символа на града, от който всяка вечер в 22 ч. се разнася мелодията на песента „Неразделни“ от родения в Трявна Пенчо Славейков.

Кулата е построена през 1814 г., а механизмът и е от 1815 г. Според легендата, за да получат разрешение за строежа на кулата, тревненските жени е трябвало да се откажат от своите традиционни накити за глава – сокай.

В архитектурно отношение отделните части на кулата са изградени в хармонични пропорции. Камбаната е релефно изписана от габровските майстори Кънчо и Генчо Радославови през 1815 год. По–късно, през 1971 год., към часовниковия механизъм е прикачен магнетофон, който след последния десети звън на камбаната, автоматично се включва и от кулата зазвучава „Неразделни“, която по-късно става и химн на града.

Часовниковата кула е сред най–ценните архитектурни паметници на нашата история. Кулата била построена с помощта на местното население и от местни майстори, имената на които са неизвестни. Общата й височина е 21.15 м.

Състои се от три части: паралелипипедна основа с квадратно сечение, градена от камъни, изравнявани със сантрачи. Средната част е осмостен, завършва с малка стряха, покрита с ламарина. Тази част неколкократно е променяла вида си – зидана е и първоначално била измазана отвън и варосана. През1891 г. Иван Халачев от с. Бахреци я покрил с дъсчена обшивка, която се запазила с естествен потъмнял цвят на дървото до 1908 г. Тогава била боядисана с кафява боя, а през 1926 г. пребоядисана със зелена. Този цвят се оказал крайно неудачен за кулата, но едва през 1966г., когато е извършен основен ремонт, кулата възстановила вида си от 1814 г.

В средната част на кулата е монтиран и часовниковият механизъм, който първоначално бил само с камбана, без циферблат и стрелки. Изработен бил през 1815г. от габровските майстори Къню и Геню Радославови от Габрово.

Горната част на кулата е също осмостенна, изработена от дърво, покрита със заострен покрив. Тук се намира камбаната на часовника, на която са запазени надписът за направата на механизма през 1815 г.

Осветителните тела, с които бе подменено осветлението на Часовниковата кула в Трявна са предоставени безвъзмездно от фирма „Дени Лайтинг“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините