Пострадали от наводнението в с. Бисер запорираха сметки на община Харманли

Снимка: „Сакар нюз“

Сметки на община Харманли са запорирани заради искове на пострадали от наводнението в село Бисер. Водят се повече от 30 дела за обезщетения, някои от които са потвърдени на втора инстанция и това е дало право на съдебен изпълнител за направи запори на парични средства на осъдената институция, съобщи регионалното издание „Сакар нюз“.

От общинския бюджет на Харманли вече са преведени 1.2 млн., но тази сума не е достатъчна за да покрие всички искове, пояснява изданието. От общинската администрация са пояснили, че общата им стойност е 4 007 304 лв., главница и лихва 3,9 млн. лв.

Кметът на Харманли Мария Киркова ще поиска от Министерството на финансите да й отпусне безлихвен кредит от 2.3 млн. лева от републиканския бюджет, допълва „Сакар нюз“, като съобщава още, че от община Харманли обжалват издадените решения на Апелативния съд – София пред Висшия касационен съд. Едва след като той се произнесе, ще стане ясно, колко пари от общинския бюджет на Харманли ще отидат за обезщетения на близките на пострадалите и загиналите при наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 година.

Според излезлите вече решения на съда се приема, че община Харманли е собственик на злополучния язовир „Иваново“, чиято стена се скъса. Тогава кметът Михаил Лисков не е задействал подписания от него Авариен план, което е можело да доведе до по-малко жертви, пише още „Сакар нюз“.

Исковете на пострадалите са били заведени срещу Министерството на отбраната и срещу Община Харманли, но съдът е приел, че военните нямат собственост и не са отговорни.

Според „Сакар нюз“, все още не е ясно какво прави прокуратурата, за да изясни виновника за злополучни инцидент през 2012 година. Държавното обвинение вече два пъти обявява и прекратява наказателни производства, пише изданието и допълва, че последният път обвинението е било насочено към бившия областен управител Ирена Узунова, но по този казус движение няма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам