BG | EN

Пострадали от наводнението в с. Бисер запорираха сметки на община Харманли

Снимка: „Сакар нюз“

Сметки на община Харманли са запорирани заради искове на пострадали от наводнението в село Бисер. Водят се повече от 30 дела за обезщетения, някои от които са потвърдени на втора инстанция и това е дало право на съдебен изпълнител за направи запори на парични средства на осъдената институция, съобщи регионалното издание „Сакар нюз“.

От общинския бюджет на Харманли вече са преведени 1.2 млн., но тази сума не е достатъчна за да покрие всички искове, пояснява изданието. От общинската администрация са пояснили, че общата им стойност е 4 007 304 лв., главница и лихва 3,9 млн. лв.

Кметът на Харманли Мария Киркова ще поиска от Министерството на финансите да й отпусне безлихвен кредит от 2.3 млн. лева от републиканския бюджет, допълва „Сакар нюз“, като съобщава още, че от община Харманли обжалват издадените решения на Апелативния съд – София пред Висшия касационен съд. Едва след като той се произнесе, ще стане ясно, колко пари от общинския бюджет на Харманли ще отидат за обезщетения на близките на пострадалите и загиналите при наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 година.

Според излезлите вече решения на съда се приема, че община Харманли е собственик на злополучния язовир „Иваново“, чиято стена се скъса. Тогава кметът Михаил Лисков не е задействал подписания от него Авариен план, което е можело да доведе до по-малко жертви, пише още „Сакар нюз“.

Исковете на пострадалите са били заведени срещу Министерството на отбраната и срещу Община Харманли, но съдът е приел, че военните нямат собственост и не са отговорни.

Според „Сакар нюз“, все още не е ясно какво прави прокуратурата, за да изясни виновника за злополучни инцидент през 2012 година. Държавното обвинение вече два пъти обявява и прекратява наказателни производства, пише изданието и допълва, че последният път обвинението е било насочено към бившия областен управител Ирена Узунова, но по този казус движение няма.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Бившият кмет на район „Северен“ в Пловдив отива на съд за търговия с влияние

Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район "Северен" в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение.

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част II

„На някой се даваше по 2, 5,10. Имаше и по 20 хиляди лева. И следователи, и прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Някой има болни роднини, друг има деца, и иска да израстне кариерно. Не всички са чисто корумпирани и боклуци. Имаше читави хора, които идваха със своите причини“.

Община Тервел подготвя обществена поръчка за подмяна на водопровод и асфалтиране

Общината е спечелила проект на стойност 1 570 343 лв. без ДДС, по общинската мярка на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.