BG | EN

Пострадали от взрива в Хитрино сигнализират за злоупотреби с дарения за въстановяване

Снимка: пресцентър омбудсман

Повече от 100 жалби от жители на Хитрино за злоупотреби при разпределянето и усвояването на средствата за възстановяване на пострадалите домове след влаковата катастрофа на 10 декември 2016 г. е получила омбудсманът Мая Манолова при проведената вчера приемна на Манолова в Хитрино.

„Мисля, че не си тръгна човек, който да не е подал. Жалбите са за надписани сметки, извършване на строително-ремонтни работи в обекти, които нямат нужда от такива, поставяне на дограми върху необитаеми сгради например, отчитане на дейности, т.е. изписване на монтажни работи, които не са извършени и други злоупотреби“, заявява Мая Манолова, цитирана в съобщение от пресцентъра на обществения посредник.

Омбудсманът ще даде на съд кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил, заради непредоставена от него информация във връзка с жалби на граждани, чиито имоти са пострадали при взрива в края на 2016 г., става ясно още от съобщението.

„Има процедура по налагане на наказание пред Районния съд, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никого, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд“, категорично заявила Мая Манолова.

Омбудсманът е и съпредседател на Националния обществен съвет, отговорен за разпределянето на средствата от кампанията на Български червен кръст, дарени от граждани за възстановяване на покъщнината и домовете на местното население. На място в с. Хитрино, заедно с Мая Манолова, вчера е бил и екип на БЧК, воден от заместник-председателя на червенокръстката организация д-р Валентин Пеев.

Общественият защитник информира, че по дарителската кампания на БЧК са събрани общо 2 076 000 лв., от които до момента са разходвани 1, 5 млн. лв. Това са пари за възстановяване на изгорялото обзавеждане и електрическо оборудване на хората – за нови ел. уреди и мебели и към момента няма жалби за ощетено домакинство.

При посещението си в Хитрино, Омбудсманът е залепила на видно място два списъка. Единият – за 250 хил. лв. за ремонти, които според кмета Нуридин Исмаил са изпълнени по получатели и друг списък за още 250 хил. лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали. Кметът е поискал те да му бъдат дадени от дарителската сметка на БЧК, което, според Манолова, няма да бъде направено без уверение на това, че хората са съгласни със списъците, съобщиха още от пресцентъра на омбудсмана.

Много жалби са били подадени и по отношение на извършените ремонти със средства на Фонд „Социална закрила“. Това са онези 5 милиона лева, които правителството гласува и които бяха преведени през Фонда за изграждането на 13-те къщи и за строително-ремонтни дейности.

Според официалното съобщение, още днес Мая Манолова ще препоръча на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков да изпрати нарочна комисия, в която да бъдат включени експерти както от социалното министерство, представители на Инспектората към МТСП, така и от държавната финансова инспекция, екип на омбудсмана, граждани от Хитрино и представители на медиите, които на място да проверят как се разходва всеки лев от посочените 5 млн. лв., похарчени за строително-монтажните дейности.

„Факт е, че трета година има хора, които още са на фургони, че тези 13 къщи, които трябваше да са готови към този момент, не са готови. Има четири, които продължават да се строят, така че четири домакинства са застрашени да прекарат зимата отново на фургони или при роднини и второ, че няма публичност, прозрачност и отчетност при изразходваните пари“, казва омбудсманът, цитирана в съобщението по пород вчерашната визита в Хитрино.

„При целия този финансов ресурс, който държавата даде, който хората събраха, би следвало тук при всяко едно посещение да ни чакат тълпи от доволни хора, а не обратното. Над сто души, въпреки страха, въпреки притеснението, дойдоха и пуснаха жалби“, обобщава общественият защитник.

Мобилни приемни, организирани от институцията на омбудсмана, са се провели вчера във всички общини на област Шумен. Хората се жалвли от частни съдебни изпълнители, доставчици на обществени услуги и липса на работа, съобщиха още от пресцентъра на Мая Манолова.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините