BG | EN

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

Юсеин Вейселов (вляво до Мустафа Карадайъ) по време на посещението на лидера на ДПС в Севлиево
Снимка: „Фейсбук“

Окръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Само преди месец съдът спря делото срещу Вейсалов заради тежко заболяване до неговото оздравяване. Той е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост. На насроченото за 27 февруари т.г. съдебно заседание Вейселов не се яви поради влошено здравословно състояние, „препятстващо възможността му да участва в процеса за продължителен период“. Това е удостоверила назначената от съда медицинска експертиза. Според вещото лице оздравяването на Вейселов ще отнеме около половин година. Въз основа на това заключение съдът спря временно съдебното производство и задължи адвоката на Веселов „да представя всеки болничен лист, издаден на подзащитника му от наблюдаващите го медицински специалисти, както и копие от издаваната медицинска документация, касаеща здравословното му състояние“.

В часа, в който се гледаше делото срещу Юсеин Вейселов обаче, той се оказа на лекция на евродепутата Илхан Кючюк във Велико Търново. За това бившият депутат сам се похвали във „Фейсбук“, но в последствие изтри поста. Пред „За истината“ той обясни, че е отишъл във Велико Търново само, за да стисне ръката на Кючюк, който много му помогнал за лечението.

Часове по-късно Юсеин Вейселов дойде и в Районната избирателна комисия в Габрово, за да регистрира листата на ДПС за изборите на 2 април т.г., на която е водач. За това също се похвали във фейсбук, а пред „За истината“ каза: „Листа се регистрира за три минути“.

Няколко дни по-късно Юсеин Вейселов лично посрещна лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Севлиево, а по-късно двамата преминаха по търговската улица на града, след което се срещнаха с активисти и симпатизанти, на която Вейселов говори. Видео запис от тази среща е публикуван в страницата на местната младежка организация на ДПС във „Фейсбук“. Пак там се откриват и снимки от неформални срещи на Юсеин Вейселов с избиратели – на кооперативния пазар в Севлиево, на улицата… На всички тях той изглежда добре и общува свободно с гражданите.

Юсеин Вейселов води предизборна агитация на кооперативния пазар в Севлиево
Снимка: „Фейсбук“

„Като анализира последващо оповестена (обществено достъпна) информация за участието на Юсеин Вейселов в публични събития, включително по време на посоченото заседание, в което подсъдимият не се е явил, съдът намери, че същият е проявил недобросъвестно процесуално поведение, като пренебрегвайки лекарските предписания е поставил личните си интереси над тези на правосъдието“, се казва в решението на съда, с което делото се връща в съдебна зала.

Вейселов е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер. Обвинението срещу него е за това, че на 22 октомври 2019 година, на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков, е нарушил правилата за движение, управлявайки лек автомобил „БМВ“. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се 27-годишен велосипедист.

„На всеки може да се случи“, каза пред „За истината“ бившия депутат. Той бе потърсен да коментира отсъствието си от съдебната зала заради заболяване, докато в същия час е на лекция на Илхан Кючюк, от която по-късно споделя във фейсбук, че е изключително доволен, защото е научил много. По време на този разговор Вейселов обвини медиите в тенденциозност, тъй като интересът към него винаги се възобновявал по време на предизборна кампания. Той обаче услужливо пропусна факта, че не интересът на журналистите, а насрочените срещу него дела съвпадат с предизборната му кампания.

Юсеин Вейселов на два пъти бе избиран за депутат с под две хиляди гласа, които се увеличават при преразпределянето на вот от други населени места. Извън парламента той работи като рехабилитатор в Севлиево.

Заседанието по възобновеното дело срещу Вейселов е насрочено за 27 март т.г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

С вот от четири севлиевски села ДПС ще има депутат и от Габрово

ДПС изпраща в парламента един депутат от Габрово. Това е коректният прочит на резултатите от вота на 9 юни т.г., след като Централната избирателна комисия обяви разпределението на...

Партия „Величие“ изпреварва ДПС в габровско, „Възраждане“ вече са втори

Появилата се сякаш от нищото партия "Величие" е на път да изхвърли ДПС от претендентите за българския парламент от габровска област, а "Възраждане", която уж беше стигнала кулминацията в подкрепата си, вече е втора политическа сила.

Съдът потвърди глоба за любимата фирма на управляващите в Севлиево, отказала да изпълни предписание на РИОСВ

Районният съд в Севлиево потвърди глоба от 5 хил. лв. за хасковското дружество „Нео Титан“, което от 16 години държи контрола върху боклука в Севлиево. Контролът обаче е изтърван, защото вместо да събира отпадъците, дружеството е допуснало пилеенето им край депото и инсталацията за рециклиране.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!