BG | EN

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

Юсеин Вейселов (вляво до Мустафа Карадайъ) по време на посещението на лидера на ДПС в Севлиево
Снимка: „Фейсбук“

Окръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Само преди месец съдът спря делото срещу Вейсалов заради тежко заболяване до неговото оздравяване. Той е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост. На насроченото за 27 февруари т.г. съдебно заседание Вейселов не се яви поради влошено здравословно състояние, „препятстващо възможността му да участва в процеса за продължителен период“. Това е удостоверила назначената от съда медицинска експертиза. Според вещото лице оздравяването на Вейселов ще отнеме около половин година. Въз основа на това заключение съдът спря временно съдебното производство и задължи адвоката на Веселов „да представя всеки болничен лист, издаден на подзащитника му от наблюдаващите го медицински специалисти, както и копие от издаваната медицинска документация, касаеща здравословното му състояние“.

В часа, в който се гледаше делото срещу Юсеин Вейселов обаче, той се оказа на лекция на евродепутата Илхан Кючюк във Велико Търново. За това бившият депутат сам се похвали във „Фейсбук“, но в последствие изтри поста. Пред „За истината“ той обясни, че е отишъл във Велико Търново само, за да стисне ръката на Кючюк, който много му помогнал за лечението.

Часове по-късно Юсеин Вейселов дойде и в Районната избирателна комисия в Габрово, за да регистрира листата на ДПС за изборите на 2 април т.г., на която е водач. За това също се похвали във фейсбук, а пред „За истината“ каза: „Листа се регистрира за три минути“.

Няколко дни по-късно Юсеин Вейселов лично посрещна лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Севлиево, а по-късно двамата преминаха по търговската улица на града, след което се срещнаха с активисти и симпатизанти, на която Вейселов говори. Видео запис от тази среща е публикуван в страницата на местната младежка организация на ДПС във „Фейсбук“. Пак там се откриват и снимки от неформални срещи на Юсеин Вейселов с избиратели – на кооперативния пазар в Севлиево, на улицата… На всички тях той изглежда добре и общува свободно с гражданите.

Юсеин Вейселов води предизборна агитация на кооперативния пазар в Севлиево
Снимка: „Фейсбук“

„Като анализира последващо оповестена (обществено достъпна) информация за участието на Юсеин Вейселов в публични събития, включително по време на посоченото заседание, в което подсъдимият не се е явил, съдът намери, че същият е проявил недобросъвестно процесуално поведение, като пренебрегвайки лекарските предписания е поставил личните си интереси над тези на правосъдието“, се казва в решението на съда, с което делото се връща в съдебна зала.

Вейселов е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер. Обвинението срещу него е за това, че на 22 октомври 2019 година, на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков, е нарушил правилата за движение, управлявайки лек автомобил „БМВ“. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се 27-годишен велосипедист.

„На всеки може да се случи“, каза пред „За истината“ бившия депутат. Той бе потърсен да коментира отсъствието си от съдебната зала заради заболяване, докато в същия час е на лекция на Илхан Кючюк, от която по-късно споделя във фейсбук, че е изключително доволен, защото е научил много. По време на този разговор Вейселов обвини медиите в тенденциозност, тъй като интересът към него винаги се възобновявал по време на предизборна кампания. Той обаче услужливо пропусна факта, че не интересът на журналистите, а насрочените срещу него дела съвпадат с предизборната му кампания.

Юсеин Вейселов на два пъти бе избиран за депутат с под две хиляди гласа, които се увеличават при преразпределянето на вот от други населени места. Извън парламента той работи като рехабилитатор в Севлиево.

Заседанието по възобновеното дело срещу Вейселов е насрочено за 27 март т.г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

„Топлофикация – Габрово“ не е инвестирала нито лев през 2022 г., не било планирано

В бизнес плана на габровската "Топлофикация" не са планирани инвестиции през 2022 г., заради което такива не са извършвани. Причината според обяснения от дружеството е в липсата на финансови средства.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.