„Две папки без финансиране“ – тунелът под Шипка се оказа поредният кух проект на ГЕРБ

Министър Гроздан Караджов (в средата) се срещна с общински съветници и граждани на Габрово по покана на кмета на града и председателя на Общинския съвет.
Снимка: скрийншот от видеоизлъчване на срещата в реално време

Проектът за тунел под връх Шипка никога не е бил спиран, нито променян. В момента той представлява две папки идеен проект, без проектна готовност за започване на строителство.

Това заяви в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, който пристигна в града за участие в дискусия за бъдещето на тунела, но и за да разсее съмненията, които сам пося, че „няма такъв проект“.

Има готовност да се започне изпълнението на договор за инженеринг – техническо проектиране и строителство, тъй като има избран изпълнител, но договор не е сключен по две причини. Класираният на второ място участник в тръжната процедура обжалва класирането и защото няма осигурено финасиране. Процедура по изработка на техническия проект ще отнеме близо 9 месеца, самото строителство – около четири години.

Към днешна дата избраният изпълнител е потвърдил офертата, а утре, 28 януари 2022 г. е крайният срок това да бъде удостоверено писмено. Тогава може да се говори за готовност за стартиране на проектирането.

„Това е тунелът, който ще свърже Северна с Южна България. Нормално е да бъда изненадан, когато видях проекта. Говоря за идеен проект, който е от две папки, които можех да сложа под мишница и да ви го донеса“

Хаос и неясни послания за бъдещето на тунела под Шипка

бележат поредица публични изяви на министър Караджов през този месец. Всичко започна на 6 януари т.г., когато в в сайта на министерството се появи информация, че сред основните приоритети, по които ще работи новото ръководство на МРРБ, са три тунела под Стара планина, един от които е този под Шипка. Още на следващия ден в ефира на обществената телевизия министър Гроздан Караджов заяви, че смята да канселира проекта и да възложи ново проектиране с двулентов път. Два дни по-късно в друга медия каза, че „думи като проектът за тунел под Шипка са изпразнени от съдържание, няма такъв проект“, а малко по-късно в ново изявление обяви, че работата по тунела не е спряла и проектът е в готовност за започване на дейност.

Колебанията на министъра тръгват от двете ленти.

Когато видял проекта за тунел, Караджов не повярвал, че обектът, за който дотогава мислел като тунел с главно „т“, е двулентов.

Според МРРБ министъра проектът няма начин да не бъде довършен, а трасето от две ленти винаги може да бъде разширено.

Каза още, че имал желание продължението на магистралата Русе – Велико Търново да бъде със същия габарит от 27 м на юг, да минава през планината с този габарит и дори вмъкна, че би могло да има и добавка за ж.п. линия.

Опасенията на министъра

за изпълнение на съществуващия идеен проект са свързани с тежкотоварния трафик след Велико Търново. Според него е очевидно, че трябва да се мисли за още едно трасе, тъй като трафикът от тирове след старата българска столица към тунела ще се насочи към Дряново. Това извиква необходимостта от обходен път на Дряново, за която намекна и бившият вицепремиер Томислав Дончев, който също пристигна в Габрово за участие в дискусията. „Но това е проектирано, гледам напред и искам да имаме трасе, което да свърже Северна с Южна България с максималната ширина 27 м“.

„Това не е проект, защото няма проектна готовност за започване на строителство. Но има готовност да се започне с договор за инженерингова услуга за проектиране, така че никой никога не е спирал проекта“.

С габровци шега не бива

обърна се към регионалния министър кметът на Габрово Таня Христова, като подчерта, че това в още по-голяма сила важи „когато става въпрос за нещо толкова болезнено като развитието на региона“. Христова изобщо не опита да скрие съмненията си в действията на Гроздан Караджов и в прав текст поиска „да ми простите съмнението, което нося в себе си, защото много пъти в последните години е имало препятствия пред този обект“. „Има нещо, което се нарича фокус и приоритетност и се надявам, че тунелът под Шипка няма да бъде оставен на второ място в основния списък на Оперативна програма „Транспортна свързаност“, каза още Христова.

С идването си в Габрово Гроздан Караджов се извини на габровци за всичко, което беше казал за тунела под Шипка, като призна, че „станалото недоразумение е моя грешка“ и поиска „дано да имате тази широта на погледа, за да не затъваме в политикански разговори, а да говорим прагматично и по същество за тунела и другите проекти“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам