Последният коз на Манолова

„За истината“ публикува анализ на Даниел Смилов от „Дойче веле“:

Мая Манолова
Снимка: Профил във Фейсбук

Йорданка Фандъкова излезе от първия тур с преднина от близо 9% пред Мая Манолова. Според изследване на „Алфа Рисърч“ пет дни преди балотажа тази преднина дори леко се увеличава. Нещо повече – макар гласувалите за арх. Игнатов и Борис Бонев да са разделени в предпочитанията си, настоящият кмет все пак събира повече подкрепа. С други думи, ако тези тенденции удържат пет дни, балотажът в София изглежда предрешен.

Фандъкова направи сериозен политически жест към десните избиратели, като отиде в централата на „Демократична България“. Макар че официална подкрепа ѝ бе отказана, заявката за възможно бъдещо взаимодействие в общинския съвет е политически важна и със сигурност се е харесала на много избиратели. В крайна сметка ГЕРБ ще имат математическо мнозинство с ВМРО в Столичния общински съвет, а готовността им да управляват с „Демократична България“ дава възможност на ДБ да прокарва собствени политики и да ограничава поводите за патриотарски изхвърляния в една или друга посока.

Мая Манолова добре разбира, че ако кампанията продължи в досегашното русло, загубата ѝ ще е неизбежна. Затова в сряда тя обяви своята подкрепа за протестите срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, което е съществена съдържателна промяна в досегашната ѝ позиция. Тази промяна уплътнява критиките на Манолова срещу модела на управление в София и в страната, които досега звучаха доста абстрактно и безименно.

Ще има ли ефект

Но дали тази промяна може да обърне гореспоменатите тенденции в полза на Йорданка Фандъкова? Да припомним, че Фандъкова избра да не сподели своята „гражданска позиция“ по избора на главен прокурор. Макар че смисълът на гражданските позиции е да са публични, а не да са лично мнение, запазено за тесен семеен кръг. От тази гледна точка между двете кандидатки се появи още една сериозна разлика.

За голяма част от десните избиратели, които вече са направили своя избор, изявлението на Манолова няма да изиграе никаква роля. Но има и такива, които още се колебаят. Именно за тях следните аргументи могат да имат важно значение:

1) Огромното мнозинство от избирателите на Борислав Игнатов и Борис Бонев намират назначението на Иван Гешев за скандално и подкрепят протестите срещу него. А заявката на Манолова променя съществено картината в София: близо 50% от софиянци са гласували за кандидати, които застават срещу избора на Гешев. Сборът на кандидатите от партиите, които подкрепиха кандидатурата му (ГЕРБ, ВМРО и „Атака“), е поне със 7% по-малък. Нещо повече – изборът на главен прокурор става официално тема на балотажа. Това е важно развитие, което само по себе си не може да не бъде оценено позитивно от избирателите на демократичната десница. А тези, които смятат избора на Гешев за проблем, няма как да изтълкуват променената позиция на Манолова като нещо лошо. Точно обратното дори;

2) Тази промяна на позицията обаче сама по себе си едва ли ще е достатъчна, за да преодолее недоверието, натрупало се между Мая Манолова и демократичната общност в София. Първо, дразнещ е инструменталният характер на съобщението: то идва едва когато става ясно, че кампанията на кандидата не върви добре – и има функцията на зов за спасение. Второ, Манолова пропусна решителния момент, когато Иван Гешев бе избран от Висшия съдебен съвет. И трето, хората, които стоят зад Манолова в тази кампания, са с най-различен профил, като между тях има дори отявлени противници на Истанбулската конвенция. Този еклектизъм е белег на опортюнизъм – приемливо е всичко, което носи гласове. Тези три нюанса внасят сериозна сянка на съмнение по отношение на трайността и качеството на личностния катарзис на Манолова. Да не говорим, че подобни съмнения имат и дълга предистория;

3) Най-интересният момент в изявлението на Манолова е какво значи то за позицията на БСП относно назначаването на главния прокурор. Корнелия Нинова би могла да продължи линията си на мълчалива подкрепа. Но тогава ще излезе, че Манолова не говори от името на мнозинството от избирателите си. Същевременно заявката ѝ поставя социалистите в деликатна ситуация. Защото ясно демонстрира, че ако искат да бъдат реална алтернатива на ГЕРБ, трябва да започнат да назовават проблемите детайлно и с имена. До момента БСП с нищо не е показала, че е готова за такава колективна метаморфоза. Напротив, Нинова усилено патриотизира „столетницата“, докато се ослушва по въпроси, свързани с прокуратурата, КТБ и т.н. Поради това поведение на левицата ходът на Манолова олеква. И изглежда повече като предизборен трик, който бързо може да бъде забравен;

4) Има група избиратели на Игнатов и Бонев, които биха гласували инструментално за Манолова с цел да внесат смут в управляващото статукво. Сега, след нейното изявление, тази група най-вероятно ще добие по-голяма увереност, а може би и ще се разшири.

Ще разберем в неделя

Изброените фактори подсказват, че променената позиция на Манолова ще има ефект върху нейния резултат. Но е трудно да се предвиди каква ще е величината на този ефект и дали изобщо ще повлияе на изхода от балотажа.

Рязката промяна в позицията на един от играчите, и то броени дни преди изборите, определено е рискована стратегия. Дори когато е съдържателно в позитивна посока, тя може да стресне много избиратели. Или пък да им се стори лицемерна. Защото са се напатили от неуспешни личностни катарзиси по нашите земи. От друга страна, е съвсем нормално политиците да застават зад исканията на избирателите, от които търсят подкрепа. Дали някое от тези съображения ще има ефект ще видим в неделя.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам