Поръчка за 3 млн. лв. е спечелена от съдружници на съветник в Шумен

На изображението: Проектът на новия стадион. Вдясно от големия терен е тренировъчното игрище и тренировъчната зала

Шуменската фирма „Прис“ ООД спечели обществена поръчка за 3 милиона лева за изграждане на тренировъчно игрище и тренировъчна зала на градския стадион „Панайот Волов“. Това е първият етап от голям проект на община Шумен на стойност 12-14 милиона лева за цялостна реконструция на спортното съоръжение.

През февруари 2020 г. правителството реши да финансира с 3 млн. лв. началото на проекта и изграждането на нов стадион в Шумен. Уверенията на тогавашния финансов министър Власислав Горанов бяха, че кабинетът ще отпуска поетапно средства, а междувременно първият транш трябваше да е за подготвителни работи и събаряне на старите опасни трибуни около игрището.

В края на годината обаче

Община Шумен обяви обществена поръчка за трите милиона с друга цел

изграждане на тренировъчна зала и тренировъчно игрище с изкуствена настилка в единия край на стадиона.

По проект, тренировъчното игрище ще е с размери с размери 45 на 75 метра и с изкуствена тревна настилка. До него ще има две трибуни с по 108 места, изработени от метална конструция. Тренировъчната зала е с размери 20 на 30 метра, ще бъде изградена от стоманена конструкция, а фасадата и покривът ще са с панели с минерална вата. В залата ще има игрище, складове, санитарни възли, треньорски офиси и места за 92 души публика.

Процедурата беше обявена от Община Шумен с прогнозна стойност на поръчката 2 462 500 без ДДС. Ценовата оферта на избрания изпълнител „Прис“ ООД е 2 399 300 лв. без ДДС. От тях 72 000 лв са за изработване на инвестиционен проект, 29 000 лв. за авторски надзор и 2 298 400 лв. за строително-монтажни работи. Според офертата, изпълнителят ще подготви работен проект за 44 дни, а строителството трябва да приключи за 149 дни. „Прис“ ООД посочва още, че ще използва подизпълнители при дейностите си и ще ги възлага на други две шуменски фирми – „Пътища“ АД и „Топлоснабдяване-2000“ ООД.

Процедури с единствен кандидат на финала

В обществената поръчка кандидатстваха общо четири фирми, но на финала остана само един участник, след като останалите бяха отстранени от тръжната комисия заради различни пропуски. Освен „Прис“ ООД, документи за участие в 3-милионната поръчка подадоха ДЗЗД „Спорт билд“, „Парсек груп“ ЕООД и ДЗЗД „Лидер инженерениг 2020“.

С решение от 29 декември 2020 г. Община Шумен обявява резултатите от процедурата и посочва, че горните трима кандидати са отстранени заради: непредоставена информация за съответствие с критериите за подбор /ДЗЗД „Спорт билд“/, несъответствия в техническото предложение /Парсек груп“ ЕООД/ и поради неизпълнение на условие в поръчката /ДЗЗД „Лидер инженерениг 2020“/. Така Общината обявява за избран изпълнител единственият останал кандидат „Прис“ ООД.

Процедури с единствен кандидат на финала вече не са рядко явление в Шумен. На приключилите наскоро обществени поръчки по проекта за подобряване на водния цикъл на стойност 121 милиона лева, по сходен начин бяха отстранени всички останали участници и на финала остана само по една фирма-победител.

Когато законът и моралът са на различни страни

Справки в Търговския регистър показват, че двама от тримата съдружници във фирма „Прис“ ООД имат бизнес връзки с общинската съветничка от ГЕРБ Димитричка Недева, която е и председател на местната комисия за предотвратяване на конфликт на интереси. Управителят на „Прис“ ООД Живко Арабаджиев и съдружникът му Росен Парлакчиев са свързани в две други фирми с Недева. Тримата са съдружници с равни дялове в шуменската фирма „Билмат“, освен това са членове на директорския съвет в акционерното дружество „Строителни изделия“, регистрирано в преславското село Хан Крум.

Според юристи, към които се обърнахме с конкретния казус, фактът, че собствениците на фирмата-победител в 3-милионната обществена поръчка са съдружници в други фирми с общински съветник от управляващото мнозинство, не е нарушение на закона и не представлява конфликт на интереси, но е укоримо от морална гледна точка. А случаят е още един пример как законът и моралът у нас често са на различни страни.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам