BG | EN

Поръчка за милиони в навечерието на изборите обяви Община Силистра

сградата на ОУ "Отец Паисий" в Силистра
Сградата на ОУ „Отец Паисий“ в Силистра
Снимка: mestenreporter.com

Община Силистра е обявила обществена поръчка за ремонт на Основно училище “Отец Паисий” в града на стойност 2,2 млн.лв.

Това се вижда от регистъра на обществените поръчки. От публикуваната информация се разбира, че финансиране все още не е осигурено.

Регионалното издание „Местен репортер“ обаче видя несъответствие в поредица от действия на Общината, касаещи цитираната поръчка.

Съобщение за проекта беше публикувано в сайта и във фейсбук страницата на Община Силистра на 1 септември т.г. В него пишеше, че Община Силистра е подала проектно предложение „Основен ремонт и цялостно обновяване на основно училище „Отец Паисий“, гр. Силистра“ по Процедура „Модернизация на образователна среда”, и че предложението е с одобрено финансиране за цена от 3,3 млн.лв., пише силистренското издание.

Скрийншот: mestenreporter.com

Няколко дни по-късно – на 7 септември вече е публикувана и обществената поръчка за ремонта на училището с възложител кмета на община Силистра.

Поръчката е в изпълнение на проекта, за който общината съобщава, че е одобрен. Проверка  в документите обаче показва, че там кметът е обявил поръчката под условие, защото

няма осигурено финансиране.

Тоест обявено е точно обратното на това, което бе съобщено от Общината само няколко дни преди това.

В указанията към евентуалните кандидати е записано “Инженеринговите дейности на oбекта се поставя под условие за „отложено изпълнение”, съгласно предвидената в чл. 114 от ЗОП възможност, поради липса на финансов ресурс към датата на публикуване на решението за откриване на процедурата.” Същото е записано и в проектодоговора.

Потърсени за коментар от “Местен репортер”, от Община Силистра не са успели да дадат логично обяснение за това противоречие, но служители от отдела за обществени поръчки са заявили, че проектът наистина е одобрен и има осигурено финансиране. 

Много е вероятно това противоречие да се е получило заради бързане и това да е породило

липса на координация

между общинските отдели, но публикуването на поръчка под условие по принцип отблъсква евентуалните кандидати за изпълнители. Освен, разбира се, ако поръчката не е подготвена за предварително одобрен кандидат, заключава местното издание. 

На журналистите в него е направило впечатление и краткия срок за кандидатстване. Решението за откриване на процедурата е публикувано на 7-ми септември, а срокът, който е даден за кандидатстване с оферти за този много сериозен и сложен ремонт, е 27-ми септември. 

Друга особеност е, че самата процедура е обявена като Изпълнение на инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор на обект. Тоест тук всичко ще се възложи на един изпълнител, който ще изработи инвестиционен проект, ще изпълни строително монтажните работи и ще упражнява авторски надзор. 

Според експерти в строителството, това е

предпоставка за некачествено изпълнение

на проекта и впоследствие може да се получи ефекта “ремонт на ремонта”. 

За сравнение, сходна обществена поръчка за основен ремонт на Основно училище “Св.св.Кирил и Методий”, осъществен през 2017 г., е с предмет „Строително монтажни и ремонтни дейности”, и е била с отделно проектиране.  

Датата на отваряне на офертите по поръчката е 28-ми септември.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините