След поредното замърсяване със серен диоксид в Димитровград (допълнена)

ТЕЦ „Марица 3“ АД в Димитровград
Снимка: Скрийншот от видео, публикувано в YouTube

В продължение на повече от 3 часа в четвъртък в Димитровград действаше предупреждение на Регионалната екоинспекция към жителите да не излизат навън заради значително превишение на стойностите на серен диоксид във въздуха. Тази сутрин данните са в нормите, но опасенията на хората за следващия такъв случай остават.

За пореден път причината се оказа действащият на територията на града ТЕЦ.

По данни на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково, стойностите са превишавали двойно алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър. Към 11 часа вчера те са достигнали 1116,62  µg/m3;

Изхвърлянето на вредни вещества от ТЕЦ-а е станало вследствие от пусков режим след запалване на Парогенератор К-4 на енергиен блок 120МВт в 23.33ч на 06.04.2022г., посочиха от РИОСВ. От екоинспекцията са направила предписание за намаляване на работните мощности.

Препоръката към жителите на Димитровград да не излизат от домовете си заради замърсяването беше свалена в следобедните часове след като в 13 ч. бе регистрирана първата средночасова стойност – 412.81 µg/m3, а в 14 ч. – 27.61 µg/m3, които не превишават стойността на алармения праг от 500 µg/m3.

„Тази сутрин данните за серен диоксид са ниски, 13-15 микрограма на кубичен метър, населението на Димитровград може да бъде спокойно, още през вчерашния ден данните започнаха да се нормализират. Открихме някои нарушения за които неколкократно сме давали предписания. ТЕЦ „Марица 3″ няколко пъти е санкционирано от нас, има издадени 4 наказателни постановления“, заяви в „Денят започва“ Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково.

Това е поредният случай на замърсяване на въздуха в града с изочник местната ТЕЦ.

След многобройни сигнали и оплаквания от граждани в община Димитровград за замърсяване на въздуха, през миналото лято кметът на града Иво Димов изпрати писма с въпроси до РИОСВ – Хасково и ТЕЦ „Марица-3“ АД.

ТЕЦ „Марица-3“ е една от най-старите действащи ефективни централи в страната с по-ниска себестойност на произвежданата електроенергия.

България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което със сигурност ще бъде негативно, тъй като България не покрива нивата на серен диоксид в този регион. Ще трябват по-крути действия, включително може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ „Марица 3“. Това коментира в „Денят започва“ на БНТ Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите след вчерашния пореден случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

Според групата „Дишай, Димитровград“ решение на проблема е да се инвестира в подобряване на технологичния процес в предприятието. Мнозина, обаче, настояват за затваряне.

Мониторингът на въздуха в Димитровград продължава.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам