BG | EN

Поредна малка гора в Стара Загора е на път да изчезне

Снимка, приложена към документите, предоставени от Община Стара Загора

Поредна малка гора в Стара Загора предстои да изчезне, ако не напълно, то в по-голямата си част.

„За истината“ вече писа за решението на Общинския съвет в Стара Загора, което разрешава промяна на предназначението на 9 декара гора в землището на старозагорското село Сулица, за да може бизнесменът и бивш офицер от ДС Венцислав Драганов да си построи вилно селище.

Сегашният поземлен имот, обект на нашето разследване,

с идентификатор 68850.502.348 по кадастралната карта на Стара Загора, представлява УПИ XLIX – 6043 в кв. 608.

Парцелът от близо пет декара в кв. „Три чучура“ е обозначен за трайно обществено ползване, а сателитни снимки показват, че е гориста местност. При посещение на място установихме,

че имотът е залесен, предимно с кипариси на видима възраст над 50 години, а общият им брой е над 100 дървета.

Предисторията

Според архитекти имотът е част от парка на бившата Партийна школа на БКП в града, а сега е собственост на дружеството „Пропърти Старт“ ООД на братята Деян Пенчев Георгиев и Иван Пенчев Георгиев. Двамата, според системата АПИС, имат още пет дружества с ограничена отговорност, всяко едно от тях с по 100 лв. уставен капитал. На официалната страница на едно от тях – „Строителна компания СТАРТ“ като текущи обекти фигурират 2 жилищни сгради в Стара Загора и още 7 завършени.

Пред „За истината“ Деян Георгиев – управител на дружеството заяви, че са закупили парцела от друго юридическо лице, а преди това е бил държавна собственост.  Ако първоначалната продажба на държавния имот се е случила преди 2001 г., тогавашният областен областния управител на Стара Загора е нарушил Закона за устройство на територията,  по-точно на чл. 62, ал. 2, според която

„Озеленените площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат използвани за други цели“.

Инвестиционните намерения на собствениците на „Пропърти стар“ ООД са да застроят имота, което означава, че ще трябва да бъде изсечена голяма част от гората там. Първоначално ще бъдат премахнати само болните, повалените и изсъхналите дървета. За тази цел в края на 2022 г. дружеството подава до Община Стара Загора две заявления – от 01 ноември и 15 декември. И получава на 13 април тази година разрешение от общината за

изсичането и изкореняването на 34 дървета въз основата на констативен протокол от проверка на дървесната растителност и фитосанитарна оценка от 14 декември м.г.

Но на следващ етап – при започване на строителството ще бъдат унищожени още дървета и Деян Георгиев потвърди пред нас, че най-вероятно това ще се наложи. Но възрази, че не става дума за гора, а за урегулиран имот, определен за застрояване още през 2003-2004 г. и той като собственик има всички права да се разпорежда с него както прецени. И Общината не може да го спре, в противен случай спорът ще се реши в съдебна зала.    

ДЕЙСТВИЯТА НА ОБЩИНАТА

 „За истината“ започна проверка на случая след подаден сигнал от граждани, обезпокоени, че в имота ще бъде изсечена цялата гора, както се е случило в съседния до него, където беше изграден жилищния комплекс „Miramar“. Там сега няма нито едно дърво.

В сайта на община Стара Загора не открихме публикуван ПУП на имота, който би трябвало да съдържа и геодезическо заснемане на дървесните видове в него. Потърсихме съдействие от Бистра Ангелова – ландшафтен архитект на Общината и от арх. Николай Василев – началник отдел “Устройство на територията“, но и двамата ни отказаха информация, при това доста арогантно, особено от страна на Василев.

След съдействие от страна на кмета Живко Тодоров

последва среща в кабинета на гл. архитект, която завърши безрезултатно. И така без дори да осъзнават служители от администрацията на общината унижиха своя кмет. А с поведението си Младен Иванов показа, че зависи от решенията на други хора, някои от тях на по-ниско ниво в административната йерархия. Наложи се повторна намеса на кмета,

след което получихме по имейл следните документи:

1. Снимков материал на маркираните дървета, определени за премахване.

2. Констативен протокол с описание на дърветата, които предстои да бъдат изсечени и изкоренени, в който са заличени имената на длъжностните лица, извършили проверката и съставили протокола.

3. Разрешение за премахването на дърветата, в което също е заличено името и подписа на служебното лице, разписало документа. Според ЗУТ това трябва да е кметът на общината, но Живко Тодоров е делегирал тези правомощия на ресорния зам.кмет Янчо Калоянов.

4. Санитарна експертиза, представена като фитосанитарна оценка, без да е такава. Защото в нея има описание единствено на състоянието на дървесните видове, които ще бъдат премахнати от терена, но не и на цялата трайната растителност по видове, възраст, състояние на ствола и короната на дърветата, степента им на увреждане и обезлистяване и всички останали атрибути на една такава оценка, включително и схема с легенда за всяко едно дърво.

От общината не ни предоставиха и Подробния устройствен план на урегулирания поземлен имота, в който трябва да има паспортизацията на растителността и фитосанитарна оценка.   

С важното уточнение, че фитосанитарните оценки не могат да бъдат изготвени от общината, чийто задължение е единствено да контролира достоверността на данните в тях.

Според гл. архитект Младен Иванов, дружеството, собственик на имота, не е внесло инвестиционен проект в Общината. Пред „За истината“ управителят на „Пропърти старт“ ООД Делян Георгиев също потвърди, че проектът все още не е завършен. Архитект Росица Русанова отказа да ни отговори на въпроса дали тя е негов автор, но от други източници научихме че става въпрос за мащабно строителство с разгърната застроена площ над 20 хиляди кв. метра.

Това е достатъчно основание за тревога дали и колко от 100-те дървета ще оцелеят при изграждането на комплекса. 

А тези, които бъдат, изсечени, трябва да бъдат заплатени от собственика, според Наредба № 1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност.

По този казус има много неизяснени въпроси. Например:

Кой областен управител е продал залесения имот и кога, защото това ще изясни дали продажбата е законна?

Имало ли по стария ПУП геодезическо заснемане, което е част от документацията?

Кога УПИ-та в този квартал са определени за застрояване и по времето на главен архитект?

Архитектите в Стара Загора нямат единно мнение относно зелената система. Вероятно и затова при всеки отделен случай Общината мери с различен аршин, особено в зависимост от това кой е инвеститорът.

Този случай е христоматиен затова как частният инвеститорски интерес доминира над обществения. При това градът се задъхва от презастрояване в източна и западна посока, жилищната площ се увеличава, растителността намалява, а местната власт имитира активност. Пример за това са т.нар. компенсаторно залесяване, за което гражданите нямат информация, както и за преместването на дървета, 80 на сто от които изсъхват. Подобна е картината и със създадения регистър на дърветата в Стара Загора, непълен и затова изглежда по-скоро проформа. Затова пък в социалните мрежи расте недоволството от обезлесяването на града и вече се появиха коментари, че Живко Тодоров е кметът, в чийто мандати са изсечени най-много дървета. Такава статистика естествено няма, но по-важно е усещането на хората и само кметът може да го промени с действията си.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Какво „пропусна“ да види журито на конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Проведеният конкурс за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора предизвика нова вълна на възмущение от организацията му и журирането на представените проекти.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се качи на последния влак за предстоящите избори

Живко Тодоров управлява Стара Загора 12 години – един цял цикъл в човешкия живот.

Какво искат зърнопроизводители от Старозагорско

Анкета на „За истината“ със зърнопроизводители от региона осветлява част от проблемите в бранша.

Още разследвания

Търси се заявителят: Как габровският кмет Таня Христова стана съсобственик на …портиерна

Една портиерна от 21 кв. м в Габрово се оказа толкова апетитен имот, че преписката с документите за собственост е на път да набъбне до обема на „Война и мир“.

Млади и богати – кой иска да гори медицински отпадъци на румънския бряг срещу Русе

Точно 3317 метра - толкова е разстоянието между бившия химически завод “Верахим” на румънския бряг на Дунав и идеалния център на Русе. Днес площадката на затвореното през 1991 г. предприятие пустее, но това е напът да се промени.

Как Вършец остана без музей, а Общината плати двойно за недовършен ремонт

Малко над четвърт милион европейски пари са потънали в недовършения проект за цялостното обновяване на музея във Вършец. Изпълнението започва през 2018 г., но ремонтът на музея във Вършец остава недовършен и до днес.