BG | EN

Поредица от грешки откриха проверяващите в случая с починалата 43-годишна жена пред Спешното отделение във Враца

Снимка: МБАЛ- Враца

Министерство на здравеопазването публикува резултатите от проверките във врачанската болница „Христо Ботев“ по случая с  43-годишната жена, която почина пред Спешното отделение на болницата.

Според констатациите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и РЗИ Враца, служителката, приела спешното обаждане в Центъра за спешна медицинска помощ, където е бил подаден сигнал чрез тел. 112, не е определила адекватно и не е оценила степента на спешност на нуждаещата се от помощ жена, дежурната медицинска сестра в районната координационна централа на ЦСМП Враца е нарушила медицинския стандарт „Спешна медицина“, като не е определила триажна категория на нуждаещата се от медицинска помощ жена и не е потърсила съдействие от дежурния лекар, а директорът на болницата не е трябвало да освобождава тялото от аутопсия.

Установено е било също, че повикването не е регистрирано в „Книга за повиквания в РКЦ на ЦСМП Враца“. За констатираното нарушение ИАМН е образувало административно наказателно производство.

В доклада проверяващите посочват, че дежурният регистратор в отделението по спешна медицина, вероятно поради професионална неопитност, не е оценил критичното състояние на пациентката и не е изпълнено изискването за времева рамка, съгласно медицинския стандарт „Спешна медицина“ (триажна категория код Червено А1 – началото на дейностите по обслужване на критичен спешен пациент – до 1 минута). От доклада на ИАМН става ясно още, че при пристигането на пациентката на регистратурата на лечебното заведение, до което е транспортирана с частен автомобил, дежурната на регистратурата медицинска сестра е предприела изследване за SARS-CoV-2 с бърз антигенен тест, каквото изискване е посочено в заповед на директора на болницата.  При преглед на записи от видеокамери е установено, че пациентката е била четири минути в зоната на регистратурата. На четвъртата минута е въведена в противошокова зала и е триажирана с код А1 – критичен спешен пациент. При постъпването в противошокова зала тя е без дишане и сърдечна дейност. Въпреки започнатите от дежурния екип реанимационни действия в пълен обем, след близо 30 минути е регистриран летален изход.  Не са констатирани нарушения при извършените от дежурния реанимационен екип реанимационни мероприятия. Изследванията са показали данни за възпалителен процес, анемичен синдром и повишени стойности на Д-димер, което е белег за нарушена коагулация и може да доведе до тромбоза или белодробна емболия.

Друго установено нарушение е освобождаването на тялото на пациентката от аутопсия със заповед на изпълнителния директор на болницата след молба от сестрата на починалата и писмено мнение на дежурния лекар. Изпълнителният директор е нарушил чл. 98, ал. 1 от Закона за здравето, тъй като причината за смъртта е неизяснена, липсват анамнестични и клинични данни за преморбидното състояние. За констатираното нарушение е образувано административно наказателно производство.

При паралелната проверка на РЗИ Враца е било установено, че не е изпълнено изискването за последователност в обслужването на пациентката – триаж, категоризация, регистрация. Не са налични и предоставени от отделението по спешна медицина утвърдени протоколи, по които регистратора – медицинска сестра, осъществява първоначална оценка на нивото на спешност на пациентите. 

В резултат на извършената проверка от „Медицински надзор“ са направили на болницата предписания: Да се изготви програма за обучение на новопостъпилите регистратори в отделението за спешна медицина в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, за да бъдат служителите в максимална степен практически подготвени. В зоната на регистратурата да се създаде система за бързо известяване на дежурните екипи за спешен прием на пациенти, например чрез звукова сигнализация. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините