BG | EN

Пореден протест срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев

„Марш за правосъдие“, 10.09.2019
Снимка: страницата на събитието във Фейсбук

Хиляди се включиха в поредния протест срещу номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев за следващ главен прокурор, който се проведе пред Народното събрание. Участниците в третия  „Марш за правосъдие“, организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“, призоваха президентът Румен Радев, ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, да не подписва указа за назначаването. 

Протестът започна с призив: „Ако видите някой, който видимо не е част от нашето шествие, дайте знак на организаторите“.

Движението пред парламента бе блокирано за кратко, докато организаторите припомняха исканията си от края на юли за промяна в Закона за съдебната власт, свързана с т.нар. трима големи в съдебната система.

В това от инициативата виждат възможност за спиране на процедурата за избор на главен прокурор и започване на нова с повече кандидати и повече възможности за различни субекти да внасят номинации.

„Свобода“, „Гешев е позор“ и „Оставка на ВСС“ скандираха участниците в протеста пред Народното събрание. Някои от протестиращите носиха плакати с надписи: „Стига вече нагласени „избори“. Искаме независимо и справедливо правосъдие за всички, за свободна България“, както и: „Няма значение за какво протестираме – в ПИК ще напишат, че не съществуваме, но за сметка на това сме платени“. Участниците в марша продължиха към сградата на Съдебната палата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините